Kvalitet

Aerodrom "Nikola Tesla" dobio sertifikat o postizanju bezbednosnih standarda

2017.08.sertifikat aerodrom beogradAerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uručen je sertifikat o postizanju najviših bezbednosnih standarda, čime se svrstao u nešto više od 25 odsto aerodroma u državama članicima EU koje su do sada ispunile standarde propisane Uredbom Evropske komisije.

 

Tom Uredbom iz februara 2014. su utvrđeni zahtevi i administrativne procedure u vezi sa aerodromima, a njen cilj je postizanje najviših bezbednosnih standarda na aerodromima širom EU kroz primenu jedinstvenih standarda i preporučene prakse i primenom iskustava i najsavremenijih naučnih i tehnoloških dostignuća u oblasti aerodroma.

Sertifikat je v. d. generalnom direktoru Aerodroma "Nikola Tesla" Saši Vlaisavljeviću uručila direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov, u prisustvu potpredsednice vlade Zorane Mihajlović koja kaže da je ponosna na to što vazdušni saobraćaj jeste deo EU i što je aerodrom "Nikola Tesla" ispunio sve standarde koji se traže od svih evropskih aerodroma.

"Posebno smo ponosni što smo u toj maloj grupi evropskih aerodroma koji su ispunili sve standarde po svim pitanjima, od tehničkih karakteristika, kvalifikacije zaposlenih, svih usluga i svega što jedan savremen i moderan aerodrom treba da poseduje", navodi Mihajlovićeva.

Kaže da je ponosna isto kao i prošle godine kada su ispunjeni svi uslovi da Srbija uspostavi direktan vazdušni saobraćaj između Beograda i SAD što, kaže, uopšte nije jednostavno, i jedina smo zemlja u regionu koja je takve uslove ispunila.

Ove godine planirano 5, 5 miliona putnika

Uručivanje sertifikata je, kaže, važno za budućnost razvoja aerodroma.

"Iskreno se nadam da ćemo mi dostići i broj putnika 5,5 miliona koliko planiramo ove godine i za nekih desetak godina od 17 do 20 miliona putnika", rekla je ministarka.

Čizmarov je navela da o obimu i kompleksnosti postupka sertifikacije aerodroma najbolje govori podatak da je do kraja aprila ove godine svega nešto više od 25 odsto aerodroma u držvama clcanicama EU ispunilo uslove iz Uredbe.

Kaže i da neke države sa vrlo razvijenom vazduhoplovnom industrijom, poput Austrije, Belgije, Grčke, Mađarske i Rumunije u tom periodu nisu sertifikovale nijedan od svojih aerodroma, dok su neke sertifikovale vrlo mali broj aerodroma, kao Nemačka koja je sertifikovala samo jedan od ukupno 32 aerodroma na njenoj teritoriji.

"Prema dostupnim informacijama, ostale države u okruženju koje nisu članice EU, još nisu započele postupak preuzimanja Uredbe EK", kaže Čizmarov i navodi da je državama clanicama EU ostavljen rok do kraja 2017. godine da sertifikuju aerodrome na koje se Uredba odnosi.

Vlaisavljević je nakon što mu je uručen sertifakt rekao da je čast i velika privilegija biti među 25 odsto evropskih aerodroma koji su sertifikovani.

Naveo je da aerodrom "Nikola Tesla" ima godišnje više od milion putnika i 50.000 tona robe.

Istakao je velike zasluge zajedničkog tima - ministarsta, direktorat, "Er Srbije" i aerodroma.

"Posledica takve saradnje je da smo u ove tri godine postigli najbolje poslovne rezultate. Ovo je 55. godina, jubilarna godina arodroma Nikola Tesla na ovoj lokaciji i ova će godina ostati zlatnim slovima upisana u istoriji kao najuspešnija kako po broju putnika i avioperacija, tako i u finansijskom smislu", rekao je Vlaisavljević.

 

 

Izvor: rts.rs

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet