Kvalitet

DNV GL prvi u korišćenju blockchain tehnologije za unapređenje sertifikacione industrije

Blockchain1134x300 new tcm23 100380DNV GL je kao prvo sertifikaciono telo u svetu izdao svojih 90 000 sertifikata korišćenjem blockchain tehnologije.

 

 

Svaki sertifikat je digitalno označen, slediv i pohranjen u privatni blockchain. Tehnologija blokira neispravne sertifikate, omogućavajući tako organizacijama da svoje sertifikate i informacije o njima komuniciraju na transparentan i siguran način.

“Već 150 godina, mi u DNV GL-u se bavimo poslovima čiji je glavni cilj izgradnja poverenja. Ipak u doba digitalne transformacije i nestabilnosti poslovnog okruženja dodatno je povećana potreba za transparentnošću, ”izjavio je Luka Krišioti, CEO u DNV GL - Business Assurance.

Vođen potrebom za izgradnjom digitalnog poverenja, DNV GL je pokrenuo prvo live blockchain rešenje u industriji sertifikacije.

Kao pružalac usluga poslovnog potvrđivanja, DNV GL obavlja sertifikaciju različitih vrsta industrija, procesa, proizvoda, postrojenja i lanaca snabdevanja prema nacionalnim i međunarodnim standardima. Kada je sertifikat izdat, podaci se nalaze u digitalnom obliku, prenose se u blockchain i svakom sertifikatu se dodeljuje digitalni identitet. Svi sertifikati su označeni jedinstvenim oznakama, sledivi i pohranjeni u računarskoj mreži umesto u centralnoj bazi. Ovakav pristup koji je utemeljen na QR kodu omogućava jednostavno otkrivanje pokušaja prevara ili krivotvorina i jednostavnu proveru valjanosti sertifikata od strane bilo koje osobe.

“Postavljanje naših sertifikata u blockchain samo je korak u izgradnji novog digitalnog koncepta potvrđivanja. Naš cilj je da se blockchain i druge disruptivne tehnologije koriste za pružanje novih usluga i nastavak stvaranja vrednosti za naše kupce,” izjavio je Renato Grotola, Global Digital Transformation Direktor, DNV GL – Business Assurance.

 

Više informacija možete pročitati ovde.

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet