Kvalitet

Svetski dan standarda 2017.

wsdposter2017.jpgMeđunarodne, evropske i nacionalne organizacije za standardizaciju 14. oktobra obeležavaju Svetski dan standarda.

 

 

Ovogodišnji moto je „Standardima do pametnih gradova”, a ovogodišnja zajednička poruka Međunarodne organizacije za standardizaciju, Međunarodne komisije za elektrotehniku i Međunarodne unije za telekomunikacije glasi:

Dovoljno pitke vode; univerzalni pristup čistijoj energiji; mogućnost efikasnog putovanja s jednog mesta na drugo; osećaj poverenja i sigurnosti: to su obećanja koja savremeni gradovi moraju ispuniti ukoliko žele ostati konkurentni i svojim građanima pružiti pristojan život.

Izgradnja pametnog grada je veoma složen zadatak. Svaki grad suočava se sa sopstvenim izazovima i zahteva primenu sopstvene kombinacije rešenja. Međutim, postoji jedan zajednički imenitelj koji značajno pojednostavljuje ovaj zadatak.

Međunarodni standardi podržavaju razvoj prilagođenih rešenja koja se mogu uskladiti s konkretnim okolnostima u gradu. Oni sadrže stručno znanje i najbolje prakse i od suštinskog su značaja za osiguravanje kvaliteta i performansi proizvoda i usluga. Pored toga, oni osiguravaju kompatibilnost između različitih tehnologija i pomažu korisnicima da uporede i odaberu najbolje dostupno rešenje.

Standardi takođe otvaraju put za širi spektar proizvoda i usluga. Oni doprinose povećanju konkurencije i podstiču inovacije. U sistemskom pristupu omogućavaju integraciju struktura ili rešenja različitih dobavljača.

Međunarodni standardi omogućavaju interoperabilnost i sigurnost na svim nivoima u gradu. Oni pružaju osnovu za pristup električnoj energiji i mnogim električnim uređajima i sistemima koji sadrže elektroniku. Podržavaju informacione i komunikacione tehnologije koje omogućavaju sakupljanje, razmenu i analizu podataka i osiguravaju bezbednost informacija. Poslednje, ali ne i manje važno, oni pružaju važne smernice o svim aspektima gradskog života, uključujući energetski efikasne zgrade, inteligentni transport, bolje upravljanje otpadom, izgradnju održivih zajednica i još mnogo toga.

Pomoću standarda možemo učiniti gradove pametnim, i to korak po korak. Pojedinačna „inteligencija” može se istovremeno razvijati i međusobno povezivati.

Zanimljivo je znati da će međunarodni standardi olakšati nesmetan i integrisan razvoj pametnih gradova.

 

 

Izvor: bas.gov.ba

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet