Kvalitet

Ministar Đorđević najavio novi zakon o bezbednosti na radu

2017.11.bznrMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će u narednom periodu biti donet novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i Strategija bezbednosti i zdravlja na radu za period 2018-2022.

 

On je istakao i da bezbednost na radu učenika koji će u sklopu dualnog obrazovanja raditi u fabrikama „nema cenu“.

„Želim da pošaljem jasnu poruku da bezbednost i zdravlje svih učenika u procesu rada nema cenu. Učenici su posebno ugroženi, jer nemaju potrebno iskustvo u obavljanju određenih poslova. To znači da je za njih neophodno obezbediti odgovarajuću edukaciju o bezbednosti i zdravlju na radu koje mora da prati svest o mogućim opasnostima,“ izjavio je Đorđević.

Sa Đorđevićevim stavovima u oblasti zaštite bezbednosti i zdravlja na radu saglasio se i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. On je istakao i da je uvođenje dualnog obrazovanja korak napred kada je reč o smanjenju povreda na radu.

„Imamo veliki problem sa određenim povredama na radu, baš zbog toga što ljudi koji nisu prošli edukaciju u svom profesionalnom radu ne znaju da se zaštite. Samo uvođenje dualnog obrazovanja će da više utiče na smanjenje slučajeva ugrožavanja bezbednosti i zdravlja nego što bi to bilo da nemamo uvedeno dualno obrazovanje,“ istakao je Atanacković.

Saša Torlaković, predsednik sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, istakao je da poslodavci premalo pažnju obraćaju bezbednosti na radu i izbegavaju da sarađuju sa sindikatima u toj oblasti.

On je istakao i da u zakonu o dualnom obrazovanju ima „dosta manjkavosti“ i dosta mogućnosti za zloupotrebu.

„Nisam siguran da možemo na pravi način da zaštitimo te mlade osobe koje će biti zaposlene kod poslodavca, a koji neće moći da zadovolji adekvatne uslove za njihovu zaštitu.

 

 

Izvor: insajder.net

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet