Kvalitet

Srbija na korak do digitalne organske poljoprivrede

2017.11.recapU EU info pointu u Novom Sadu predstavljena platforma ReCAP - deo velikog evropskog projekta koji unapređuje Zajedničku poljoprivrednu politiku.

 

Novosadska IT kompanija Inosens predstavila je danas u EU Info pointu Novi Sad platformu ReCAP pomoću koje proizvođači organske hrane jednostavno i brzo mogu da predaju zahteve za subvencije i sertifikaciju proizvoda. Predstavnici Inosensa, jedine firme iz Srbije koja učestvuje u velikom evropskom projektu čiji je cilj unapređenje i povećanje efikasnosti Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (Common Agricutural Policy – CAP), pokazali su organskim proizvođalima kako funkcioniše ReCAP olatforma i kakve im koristi donosi, u pogledu smanjenja administrativnih poslova, a naročito u plasmanu organskih proizvoda.

Platforma ReCAP podrazumeva web i mobilnu aplikaciju koja se oslanja na nove tehnologije – satelitsko nadgledanje, a teži da pomogne poljoprivrednicima da postupaju u skladu sa propisima, kao i da omogući poljoprivrednim savetnicima da razviju nove servise u okviru platform i tako smanje administrativni teret javne službe. Kako je rečeno, ReCAP ima za cilj da pomogne agencijama za agrarna plaćanja da efikasnije i tačnije sprovedu provere, ali i da poveća transparentnost celog procesa što je važno za poljoprivrednike jer će im pomoći da se pridržavaju propisa.

ReCAP je zapravo podrška implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike EU kao pomoć javnom servisu, a u Srbiji će predstavljati uvod u ovu kompleksnu politiku, kao podrška organskoj proizvodnji. U fokusu Inosensa, kada je o Srbiji reč, bila je upravo ova vrsta poljoprivrede jer je ona u značajnoj meri usaglašena sa EU propisima. ReCAP platforma će biti podrška za predavanje zahteva za subvencije i poljoprivrednicima i javnim institucijama. Na taj način, organski proizvođači imaju priliku da se prvi upoznaju sa principima Zajedničke poljoprivredne politike i dobrim evropskim praksama u poljoprivredi koje će uskoro biti primenjene i u Srbiji, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta. Tom prilikom, poljoprivrednicima i drugim zainteresovanim za ovu platformu objašnjeno je kako da se prijave, popune podatke i koriste benefite koje im aplikacija ReCAP donosi.

 

 

Izvor: agrosmart.net

 

Oni će Vas oceniti

Predstojeći seminari i događaji

07 mar 2018 - 24 mar 2018
LSS Black Belt
19 mar 2018 - 20 mar 2018
SRPS ISO/IEC 17020:2012 – Kurs za interne proveravače
19 mar 2018 - 20 mar 2018
Kurs za interne proveravače
20 mar 2018 - 20 mar 2018
ISO 14001:2015 – Zahtevi i izmene u odnosu na ISO 14001:2004
21 mar 2018 - 21 mar 2018
Pravila korišćenja FSC znaka u marketinške svrhe i na proizvodima

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet