Kvalitet

Kragujevac nije ispunio uslove za sertifikat o povoljnim uslovima poslovanja

2017.12.kragujevacGrad Kragujevac ove godine nije ispunio kriterijume da od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dobije regionalni sertifikat da ima povoljno poslovno okruženje.

 

Kragujevac je 2008. godine među prvima u Srbiji od NALED-a dobio nacionalni sertifikat da je grad s povoljnom poslovnom klimom, i obnovio ga je 2013. godine, a početkom 2016. godine je treći put ušao u proces, ovog puta radi sticanja regionalnog sertifikata. U NALED-u navode da put do sertifikata nije jednostavan i bilo je potrebno da grad ispuni 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma.

- Grad Kragujevac u poslednjih 10 godina kontinuirano pokazuje spremnost da unapređuje uslove za poslovanje što je za svaku pohvalu i zbog toga ovaj rezultat ne treba shvatiti kao nešto što je nemoguće ispraviti. Gradska uprava može da nastavi sa primenom preporuka iz evaluacionog izveštaja do ispunjenja zadatih kriterijuma - naveli su u NALED-u.

Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) NALED je pokrenuo 2007. godine u Srbiji kao instrument za unapređenje rada lokalnih administracija u cilju podsticanja ekonomskog razvoja i stvaranja uslova za poslovanje privrede i privlačenje investicija.

Dosadašnji rezultati pokazuju da opštine uspevaju kroz taj program da unaprede svoje poslovno okruženje i do 70%, a uslovi za poslovanje u sertifikovanim opštinama bolji su 76% nego u lokalnim samoupravama koje nemaju sertifikat. Analiza NALED-a na primeru vojvođanskih opština pokazala je da su opštine sa sertifikatom BFC u proseku privukle sedam investicija, a one koje nisu prošle sertifikaciju tek 3,3.

Program je 2012. godine prerastao u regionalnu inicijativu i do sada je njemu pristupilo više od 90 gradova i opština iz Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske i Makedonije, a njih 39 steklo je BFC SEE sertifikat po zajedničkom regionalnom standardu.

Među opšinama koje su stekle regionalni sertifikat osam je iz Srbije - Pirot, Stara Pazova, Ruma, Leskovac, Pančevo, Šabac, Novi Sad i Sombor.

 

 

Izvor: ekapija.com

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet