Kvalitet

Hrana u Srbiji bezbedna i dobrog kvaliteta

2017.12.hrana u srbiji dobrog kvalitetaHrana u Srbiji je bezbedna i dobrog kvaliteta, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović na predstavljanju studije "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji.

 

Kako je pokazala studija, kod pekarskih proizvoda treba više obratiti pažnju.
"Namirnice biljnog porekla su bezbedne i sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta i možemo biti zadovoljni rezultatima sedmogodišnje studije, koji na to ukazuju", rekao je u Privrednoj komori Srbije Vujović, koji je autor studije. Naveo je da se veoma mali procenat neispravnih namirnica pokazao u ispitivanju, što ne znači da su bile i na tržištu. Vujović je istakao da su to potvrdile sve akreditovane laboratorije, bez obzira koji uzorci u pitanju, preneo je Tanjug.
"Naša hrana je bezbedna, kvalitetna i prepoznata i u Evropi i svetu i težimo tome da naši proizvodi budu brend", naglasio je pomoćnik ministra. Vujović je rekao da će Srbija, kako je ranije najavljeno, početkom naredne godine dobiti Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane.
Ta laboratorija će, između ostalog, kontrolisati rad privatnih laboratorija kako bi se ispravilo i sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i iz uvoza.
Direktor Sektora poljoprivrede PKS Veljko Jovanović je rekao da Komora ima dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, kao i da je predstavljena studija veoma značajna za prepoznavanje rizičnih grupa namirnica, što ima veliki značaj i za privredu.
On je rekao da treba da izađemo iz zabluda i shvatimo šta sve oštrije tržište traži od nas, a to je kvalitet, a posebno kada je reč o hrani. "Na kvalitetu treba raditi i od kvaliteta se ne sme odustati", poručio je Jovanović.
Sekretar Udruženje za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović je rekao da Studija je veoma korisna i za sve proizvođače i trgovce hranom, ali i za sve koji se bave aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane.
Studija je analizirala više od četiri miliona prikupljenih podataka i više od milion pojedinačnih uzoraka.
Kod manjeg broja uzoraka su primećene nepravilnosti sa salmonelom i plesnima. Studija je jedinstvena baza podataka i takve vrste istraživanja će se nastaviti.
Prezentaciju su organizovali Udruženje za prehrambenu industriju PKS, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i proizvođačima iz prehrambene industrije.

 

 

Izvor: pks.rs

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet