Kvalitet

Šta hranu čini prirodnom?

2018.1.prirodna hranaKada se prehrambeni proizvodi smatraju „prirodnim”? Do sada nije postojala međunarodno dogovorena definicija „prirodnih” prehrambenih sastojaka. Nova ISO-ova tehnička specifikacija će pomoći da u agroprehrambenoj industriji svi govore istim jezikom.

 

Uprkos ogromnom interesovanju potrošača za sve što je „prirodno”, ono što je zapravo „prirodni” sastojak hrane je nešto o čemu se može dugo raspravljati. Osim nekoliko pokušaja Komisije Codex Alimentarius krajem devedesetih godina, nije postojao međunarodno usklađen zahtev za prirodne prehrambene sastojke i proizvodne procese – to jest, do objavljivanja tehničke specifikacije ISO/TS 19657:2017, Definitions and technical criteria for food ingredients to be considered as natural.

Svrha tog dokumenta je da utvrdi neophodne kriterijume koji prehrambeni sastojci moraju ispuniti kako bi se smatrali „prirodnim”, na koje se agroprehrambena industrija i javni organi uopšte mogu pozvati u trenutku kada se ti proizvodi prodaju slobodno širom sveta.

U nekim regionima odsustvo takvih kriterijuma je čak dovelo do pojave tužbi. Nova tehnička specifikacija ISO/TS 19657 stoga predlaže kriterijume za komunikaciju između preduzeća o prehrambenim sastojcima koji se smatraju „prirodnim”, čime se pomaže u stvaranju jednakih uslova i osiguravanju fer poslovnih praksi u agroprehrambenoj industriji. Dokument se ne odnosi na potrošačku sferu, kao što je označavanje ambalaže.

Dominik Tejmans, sazivač radne grupe koja je izradila ovu tehničku specifikaciju, objašnjava: „Ova tehnička specifikacija sadrži osnovne smernice koje će stručnjacima u agroprehrambenoj industriji omogućiti da govore istim jezikom. Ovo nije nimalo jednostavno pitanje, pa je razvoj zajedničke baze značajan korak napred.”

ISO/TS 19657 se bavi potrebama svih kompanija iz agroprehrambenog sektora i proizvođača prehrambenih sastojaka, bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Ovaj dokument će pomoći da se osiguraju poštene prakse u svim poslovnim odnosima.

ISO/TS 19657:2017 je razvio ISO/TC 34, Prehrambeni proizvodi, u okviru svoje radne grupe 18, Prirodni prehrambeni sastojci.

 

 

Izvor: iso.org

 

Oni će Vas oceniti

Knjiga dr Nikole Vujanovića

Predstojeći seminari i događaji

22 jan 2018 - 26 jan 2018
PECB 31000 Lead Risk Manager
22 jan 2018 - 26 jan 2018
ISO 31000 Risk Manager
22 jan 2018 - 22 jan 2018
GHG INVENTAR KOMPANIJA I OTISAK UGLJENIKA PROIZVODA – PRORAČUN, REDUKCIJE I NEUTRALIZACIJA
22 jan 2018 - 22 jan 2018
IATF 16949:2016 INTRODUCTION&AWARENESS
22 jan 2018 - 22 jan 2018
BRC GLOBAL FOOD STANDARS - ISSUE 7

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet