Kvalitet

Na jajima ne sme da piše da su bez GMO

2018.04.jaja bez gmo merkator sKompanija "Merkator S" moraće da obustavi reklamiranje u kome ističu da su jaja robne marke "K plus", koja se mogu kupiti u njihovim radnjama, bez GMO, rečeno je za "Večernje novosti" u Ministarstvu poljoprivrede.

 

Dodaju da se po rešenju veterinarske inspekcije mora odmah postupiti.

Veterinarski inspektori bili su u kontroli i doneli odluku da se povuče reklamiranje putem sredstava javnog informisanja kao i sa bilborda, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Ta reakcija usledila je pošto se nedavno pojavila reklama da su to prva jaja na našem tržištu sa sertifikatom "Dunav soje" koji garantuje da je proizvod bez GMO.

Kako u Srbiji zakon o GMO predviđa da nijedan modifikovani živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se prodaje, odnosno gaji u komercijalne svrhe, podrazumeva se da je sva roba u našoj zemlji bez GMO. Zabranjeno je to naglašavati, jer se kupci mogu dovesti u zabludu da svi drugi proizvodi koji su iste sadržine mogu da sadrže GMO, jer nije naznačeno drugačije.

Oni tu oznaku ne mogu da koriste kao svoju prednost. Kako kažu u Ministarstvu, deklarisanje hrane mora da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje kupac.

 

 

Izvor: agrosmart.net

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet