Kvalitet

Novi ISO standard za procenu ugroženosti i rizika od uticaja na klimatske promene

2018.04. standard za prilagođavanje klimatskim promenamaRadna grupa ISO/TC 207/SC 7/VG 11 razvija novi, ISO 14091 standard - Adaptacija na klimatske promene - Ranjivost, uticaji i procena rizika, za prilagođavanje klimatskim promenama. Novi standard će pružiti smernice organizacijama za procenu rizika, uticaja i ranjivosti.

 

Ovaj međunarodni standard daje smernice za procenu rizika vezanih za uticaj klimatskih promena. On opisuje kako razumeti ranjivost i kako razvijati i sprovoditi procenu rizika i biti primenljiv za procenu kako postojećih tako i budućih rizika za klimatske promene.

Ovaj međunarodni standard je usmeren na sve vrste organizacija, pre svega na regionalne i lokalne uprave, kao i na privatna i javna preduzeća, kako bi usmerili svoje napore u poboljšanju prilagođavanja klimatskim promenama. On će podsticati vlade na različitim nivoima, preduzeća bilo koje veličine i sektore na identifikovanje prioriteta za aktivnosti prilagođavanja klimatskim promenama. Ovaj standard će podržati korisnika pri rešavanju problema rizika za prilagođavanje na klimatske promene usmeravanjem trenutnih, srednjih i dugoročnih aktivnosti adaptacije.

Procena rizika u skladu sa ovim Međunarodnim standardom pruža solidnu osnovu za planiranje adaptacije klimatskim promenama, implementaciju, monitoring i evaluaciju.

 

 

Izvor: iso.org

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet