logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Grantovi za uvođenje standarda i sertifikaciju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji: Na raspolaganju milion maraka

 

U ovom javnom pozivu udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla i to:

  • Zaštićena oznaka porijekla (ZOP),
  • Zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP),
  • Garantovano tradicionalni specijalitet (GTS)


Ukupna raspoloživa sredstva za podršku uvođenja standarda/sistema kontrole kvalitete i sertifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (za sve cikluse/javne pozive) iznose do 1.000.000 KM.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova.

Potencijalni korisnici su obavezni podnijeti kompletnu prijavu u sklopu jednog ciklusa (sa svom pratećom dokumentacijom) kako bi ista bila razmatrana od strane komisije za ocjenu prijava. Prijave koje su otvorene u prošlom ciklusu a nisu kompletirane odnosno podnešene, neće se ocjenjivati od strane komisije za ocjenjivanje, niti ih podnosilac prijave može nadopuniti i podnijeti u narednom ciklusu.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše sertifikaciju svojih proizvoda, usluga i proizvodnih procesa. Cilj ovog javnog poziva je jačanje poljoprivredno-prehrambene industrije, unapređenja kvalitete, higijene, sljedivosti i sigurnosti hrane, povećanja konkurentnosti i olakšavanja pristupa tržištima.

Na ovaj javni poziv moći će se prijaviti:

• mikro, mala i srednja preduzeća i koja se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu,
• obrti/preduzetnici i zadruge koje bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu,
• udruženja koja okupljaju isključivo proizvođače/prerađivače poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu. (Udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla (ZOP, ZOGP,GTS)).

Za podršku uvođenju standarda i certifikaciju u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se isključivo odnose na uvođenje standarda i certifikaciju za procese i/ili proizvode koji su namijenjeni ljudskoj prehrani.

Način podnošenja prijava

Prijava se podnosi putem online platforme javnipoziv.undp.ba

Instrukcije za korištenje online platforme možete pronaći na istom linku.

Prijave se mogu podnijeti putem online platforme javnipoziv.undp.ba od 7. decembra 2022. dok je krajnji rok 30. decembar 2022. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene kroz druge kanale (pošta ili email) se neće uzeti u razmatranje.

Detalji o načinu prijave i potrebna dokumentacija dostupni su OVDJE.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu postaviti putem online platforme javnipoziv.undp.ba u periodu od 07.12 do 23.12.2022. godine do 15.00 sati.

 

 

Izvor: ekapija.com