Kvalitet

Kako ISO standardi pomažu organizaciji da postigne ciljeve održivog razvoja (SDGs)

2019.03. odrzivi razvoj i iso standardi17 ciljeva održivog razvoja (SDGs) koje su Ujedinjene Nacije pokrenule 2015. čine ambiciozan akcioni plan za održivi svet. Od organizacija se posebno očekuje da ulože maksimalne napore da postignu ciljeve.

 

Ipak, prelazak od ambicije ka konkretnom znanju i akcionim planovima često se pokaže kao težak poduhvat, u tom slučaju ISO standardi su korisno sredstvo.

Svet u kojem su ekološke, socijalne i ekonomske potrebe još bolje uravnotežene: je velika ambicija Ujedinjenih nacija. Da bi se postigla ta ambicija, 193 zemlje članice UN-a odobrile su ciljeve održivog razvoja, političku agendu sa 17 ciljeva koje treba postići do 2030. godine. Oni se bave širokim spektrom tema, od rodne ravnopravnosti do održivog korišćenja sirovina do savremenih izvora energije.


Održivi biznis je pametan biznis

Ovaj program održivosti sada ulazi u svoju četvrtu godinu i sve više organizacija počinje da radi sa njom. Uostalom, koristi su ogromne: uključivanjem ciljeva održivog razvoja u svoju strategiju, radite na održivijem društvu. Na taj način ispunjavate društvena očekivanja vaših zainteresovanih strana, vi služite za primer, ali možda ćete biti u mogućnosti i iskoristiti nova tržišta ili uštedeti na troškovima. Drugim rečima: održivi razvoj i profitabilan rast mogu ići ruku pod ruku.


Nedostatak strukture i vizije

Međutim, nije lako pretvoriti ciljeve u konkretne mere. Ponekad se sve svede samo na nejasna obećanja. Mnoge organizacije podržavaju ciljeve održivog razvoja bez obzira na to da li imaju merljive ciljeve. To je zato što nema priručnika ili praktične podrške za to. Štaviše, strategija održivosti je često odvojena od opšte strategije organizacije.


Standardi = zavođenje reda u haosu

ISO standardi mogu pomoći: oni pružaju neophodne smernice za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja, od zdravlja i dobrobiti zaposlenih do potrošnje energije i infrastrukture koja ne šteti životnoj sredini. Ovde možete naći ćete digitalnu brošuru u kojoj se nude specifični standardi za svaki SDG. 

 

 

Izvor: nbn.be

 

Oni će Vas oceniti

****64. EOQ Kongres*** Svetski kongres kvaliteta *18-19.6.2020, Beograd*

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet