Kvalitet

Održive finansije - DQS CFS ovlašćen za verifikaciju klimatskih obveznica

2019.04. dqs klimatske obvezniceSertifikaciona šema za obveznice za FairTrade (poštena trgovina): tako sami sebe opisuju predstavnici Inicijative za klimatske obveznice. Sertifikat o klimatskim obveznicama primenjuje se na obveznice koje su u skladu sa ograničenim zagrevanjem od 2 stepena celzijusa koje je dogovoreno Pariskim ugovorom.

 

Kao odobreni verifikator, DQS CFS će pružati sigurnost emitentima i investitorima da obveznice sa niskom emisijom ugljenika doprinose ekonomiji .

Za 2019. godinu, agencija za kreditni rejting Moody's je procenila da će obim novoizdatih zelenih obveznica biti do 200 milijardi USD. U ovom trenutku to iznosi samo delić ukupnog tržišta obveznica, ali taj segment ubrzano raste. S obzirom na to da održivo finansiranje postaje sve važnije, pritisak je na investitore da uzmu u obzir ekološke, socijalne i upravljačke kriterijume.

Takođe, sve veći značaj održivih finansija je podržan zakonodavnim planovima u različitim zemljama. Nemačka, na primer, ima za cilj da preuzme vodeću ulogu u ovoj oblasti kako bi transformisala i sprovela Agendu 2030. Na međunarodnom nivou, EU je objavila svoj Akcioni plan EU: Finansiranje održivog rasta u martu 2018. godine. Zbog toga što mobilišu finansiranje za prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika, zelene obveznice imaju ključnu ulogu u ovim planovima. Međutim, da bismo učinili održivu finansiju efikasnom, potrebni su nam pouzdani standardi.

 

Jedna sertifikacija - mnogo prednosti


Sertifikacija standarda za klimatske obveznice pomaže onima koji ih izdaju da privuku nove investitore i pokažu svoju predanost ekonomiji sa niskom emisijom ugljenika. Pošto sertifikacija podrazumeva nezavisno oecnjivanje od strane kvalifikovanih verifikatora kao što je DQS, ona oslobađa investitore od obaveze da sami da rade sopstvenu procenu stanja životne sredine. Sve obveznice su uvrštene na internet stranicu Klima obveznica, gde oni koji ih izdaju mogu doći do šire međunarodne publike. Takođe, važno je i to da izdavači na taj način mogu poboljšati svoju reputaciju i pokazati svoj fokus na nisko-ugljenične projekte.

 

 

Izvor: dqs-cfs.com

 

Oni će Vas oceniti

****64. EOQ Kongres*** Svetski kongres kvaliteta *18-19.6.2020, Beograd*

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet