Kvalitet

Novi format za vođenje harmonizovanih standarda

2019.05. objedinjeni harmonizovani standardiOdluka Komisije o usvajanju novog formata za obezbeđivanje harmonizovanih standarda nedavno je objavljena u Službenom listu Evropske unije (EU).

 

Do sada su standardizovane standardne liste korišćene kao obaveštenja Komisije u C seriji SL EU.

Od sada, lista standarda će biti sastavni deo sprovedbenih odluka Komisije koje se objavljuju u seriji EU L. Liste standarda će biti objavljene u tri odvojene sekcije; u prvoj će se navoditi standardi koji se prvi put pojavljuju, u drugoj standardi koji se navode uz ograničene pretpostavke o usklađenosti, a u trećej standardi koji se povlače iz popisa te se više ne navode.

Razlog za ove izmene je puna primena Uredbe (EU) No 1025/2012 o evropskoj standardizaciji i nekih novijih presuda Suda Evropske unije, u kojima se potvrđuje pravna vrednost harmonizovanih evropskih standarda koji podrazumevaju pretpostavku o usklađenosti sa zahtevima određenog zakona ako se upućivanja na te standarde navode u SL EU.

Važno je napomenuti da se novi prilozi standardu moraju koristiti zajedno sa prethodno objavljenim relevantnim dokumentima koji uključuju gore navedenu listu standarda. Komisija još uvek može sastaviti objedinjenu listu standarda, ona neće biti objavljena, ali će biti dostupna za gledanje na svojim veb stranicama koje su relevantne za određene sektore.

 

 

Izvor: hzn.hr

 

Oni će Vas oceniti

****64. EOQ Kongres*** Svetski kongres kvaliteta *18-19.6.2020, Beograd*

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet