logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Obilježen Svjetski dan akreditacije u Bosni i Hercegovini

Dana 9. lipnja obilježava se Svjetski dan akreditacije kao jedinstvena globalna inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacijski forum (IAF) i Međunarodna organizacija za suradnju u području akreditiranja laboratorija (ILAC) u cilju upoznavanja javnosti sa značajem akreditacije.

 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Akreditacija: Dodavanje vrijednosti opskrbnim lancima.

Kao i prethodnih godina, ovaj dan je obilježen u cijelom svijetu, a u Bosni i Hercegovini je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), u bliskoj suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS i Gospodarskom komorom FBiH, organizirao Tjedan akreditacije.

U sklopu obilježavanja Tjedna akreditacije organizirani su skupovi i konferencije za medije u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Na ovim skupovima, ravnatelj BATA-e je iskoristio priliku da istakne sljedeće:

"Akreditacija, koja se temelji na međunarodno dogovorenim normama, dodaje vrijednost opskrbnim lancima pošto poduzeća nastoje što više povećati vrijednost i ispuniti ugovorne uvjete istovremeno održavajući određeni stupanj povjerenja u to da proizvodi ispunjavaju tehničke specifikacije i da su sigurni za upotrebu.

Akreditacija predstavlja neovisno ocjenjivanje tih tijela za ocjenjivanje sukladnosti prema priznatim normama u cilju garantiranja njihove nepristranosti, kompetentnosti i dosljednosti.

Opskrbni lanci igraju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, poduzećima i javnom sektoru i oni se neprestano razvijaju od složenih sustava koji funkcioniraju u većem broju zemalja do novih raznovrsnih opskrbnih lanaca koji garantiraju ispunjavanje zahtjeva zainteresiranih strana, uključujući potrebu za održivom i odgovornom opskrbom.

Nedostatak neujednačene kvalitete proizvoda može dovesti do stvaranja tehničkih prepreka te na taj način dovesti u pitanje slobodnu razmjenu roba i usluga."

Ravnatelj je također prisutne podsjetio da je Institut za akreditiranje još 2012. godine prošao veoma zahtjevan proces ocjenjivanja od strane Europske akreditacije (EA) kojim je potvrđeno da BATA radi u sukladnosti sa ISO/IEC 17011 i Uredbom 765/2008 na osnovu čega je dobila status bilateralnog potpisnika Multilateralnog sporazuma EA. Ovaj status potvrđen je nakon redovnog ponovnog ocjenjivanja provedenog 2017. godine.

U okviru ovogodišnje centralne manifestacije obilježavanja Svjetskog dana akreditacije, organizirane u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, održan je i sastanak Koordinacijskog odbora OCV-a na kojem je ravnatelj BATA-e održao prezentaciju na temu dodavanja vrijednosti opskrbnim lancima i rada BATA-e.

Tjedan akreditacije naišao je na veliki odziv svih zainteresiranih strana, uključujući predstavnike akreditiranih tijela za ocjenu sukladnosti i relevantnih državnih institucija. Da je akreditacija veoma važna i za građane BiH pokazuje i veliko interesovanje medija koji su propratili ovu manifestaciju.

 

 

Izvor: bata.gov.ba