logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Poljoprivredni izvoznici mogu vršiti kontrolu kvaliteta hrane i u BiH - Akreditovana laboratorija ispituje i do 270 vrsta pesticida

Federalni zavod za poljoprivredu (FZZP) Sarajevo uspešno je proširio svoje kapacitete i dodatno akreditirao značajan broj metoda ispitivanja kontrole kvaliteta uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda usklađenih sa najvišim standardima Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

 

FZZP Sarajevo je postao akreditovana laboratorija u BiH sa vrlo specifičnim i složenim metodama za kontrolu uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda namenjenih za izvoz u EU, te sada poljoprivredni izvoznici imaju mogućnost da vrše kontrolu kvaliteta svojih proizvoda i u BiH, što ranije nije bio slučaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Esad Brković, pomoćnik direktora za laboratoriju izjavio je tim povodom da je FZZP u poslednjih deset godina uspeo da akredituje 44 metode, vrlo specifične u pojedinim oblastima. Kako bi ostvarili taj cilj, morali su prostorno da osposbe laboratoriju i stvore uslove za rad, zatim da tehnički opreme laboratoriju i da je kadrovski ojačaju.

"Uspešno smo dostigli sva tri cilja i danas se laboratorija prostire na nekih 1.400 m2 sa savremenom opremom i stručnim kadrom. Ispunjavanjem pomenuta tri preduslova postigli smo pomenuti kvalitet u izradi i obaljanju analiza koje su akreditovane od strane BATA-e, nacionalnog tela za akreditaciju. Ovim sertifikatom, naša laboratorija je potvrđena kao akreditovana laboratorija koja može da odgovori zahtevima kontrole i kvaliteta", rekao je na Brković na konferenciji za medije.

Dodao je da je laboratorija FZZP-a od početka godina izvršila oko 60.000 analiza, što smatraju nedovoljnim s obzirom na njen kapacitet. Tvrdi da je laboratorija postala odskočna daska za izvoz određenih namirnica prema Turskoj, arapskim zemljama ali i zemljama EU.

"Naša laboratorija je na neki način postala odskočna daska za izvoz maline, borovnice prema Turskoj, a meda prema arapskim zemljama. Nema razloga da te proverene, akreditovane metode sutra ne zadovolje i Evropsku uniju. Imamo i takvih slučajeva da naša roba ide za EU", poručio je Brković.

Harun Kurtagić, tehnički rukovodilac Odseka za kontrolu životnih namirnica, izjavio je da je FZZP akreditovao možda i najteže metode u državi, te da se mogu pohvaliti da su jedna od vodećih laboratorija u državi u području kontrole ostataka pesticida, prenosi Faktor.ba.

"To su možda i najveće opasnosti u hrani, prvenstveno u voću i povrću. Mi smo akreditovali te metode i možemo raditi 270 pesticida u voću i povrću. Čak 80% naših uzoraka odnosi se na voće i povrće, značajan je broj uzoraka svežeg sirovog mesa kao i broj uzoraka meda. Uglavnom su uzorci domaće proizvodnje. Mali je broj uzoraka iz uvoza i mali je broj službenih uzoraka. Uzorci koji se dostavljaju su od proizvođača, onih koji izvoze svoje robe na inostrana tržišta i prinuđeni su da izvrše kontrolu opasnosti u hrani. To su ostaci pesticida, ostaci teških metala i mikrobiološke opasnosti", kazao je Kurtagić.

Na pitanje kakav je kvalitet hrane koja se konzumira u BiH iz FFZP-a su naveli da je prema analizama koje oni dobijaju hrana domaće proizvodnje uglavnom sigurna, ali da nemaju uvid u hranu koja se uvozi.

"I mi se pitamo šta je sa hranom iz uvoza i kako se ona kontroliše, s obzirom na to da smo državna laboratorija i želimo kao napredna laboratorija da imamo veći broj uzoraka iz uvoza. Takvih uzoraka gotovo da nema ili je njihov procenat ispod 1%. Na to pitanje odgovor mogu dati inspekcijske službe", poručio je Kurtagić.

Esad Brković je na to dodao da je Agencija za sigurnost hrane BiH jedino telo koje može dati adekvatan odgovor na ovo pitanje.

"Uvozna roba dolazi u kamionima, granični inspetkor uzorkuje kamion od 20 tona. Taj službeni uzorak dolazi ovde. S tim uzorkom završava se kontrola tog kamiona, a ne preuzima sistem koji ne funkcioniše nažalost, a koji bi trebao da funkcioniše, kontrolu te iste pošiljke od skladišta, preko tezge do domaćinstva. Na svim nivoima vlasti postoje inspekcije koje su spremne i koje mogu dostaviti službeni uzorak. Za nas je inspekcijski uzorak službeni uzorak. Tek se tada može doneti zaključak kakva je hrana", poručio je Brković.

 

 

Izvor: ekapija.com