logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Akcenat na standardizaciji pčelinjih proizvoda na Kongresu pčelarstva 16. i 17. novembra u Sarajevu

Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute eksperte iz sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz zemlje i svijeta.

 

Četvrti kongres pčelarstva najavljen za 16. i 17. novembar, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nosilaca aktivnosti u pčelarstvu iz susjednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kongres će biti prilika za diskusiju o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda, te mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regiji i svijetu. Glavni akcenat kongresa je stavljen na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz organizacionog odbora.

"Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvalitet pčelinjih proizvoda, marketing, zahtjevi kvalitete, naučna istraživanja u različitim oblastima pčelarstva", dodaju organizatori.

Cilj kongresa je okupiti akademsku zajednicu - stručnjake iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se stečene informacije i znanja iskoriste za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih zajednica.

 

 

Izvor: ekapija.com