logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Crveno svjetlo za tonu mesnih prerađevina - Inspektorat RS nastavlja pojačanu kontrolu uvoza

Republički inspektori za hranu zabranili su uvoz više od tone nekvalitetnih mesnih prerađevina, zbog čega predstavnici potrošača i stočara upozoravaju da samo oštrim kontrolama može da bude spriječen plasman "mesnog otpada" na domaće tržište.

 

U Inspektoratu RS ističu da su inspektori tokom redovnih pregleda pošiljki hrane prilikom uvoza u proteklom mjesecu zabranili tri pošiljke mesnih prerađevina.

"Riječ je o proizvodu "dimljeni pileći deluks file" proizvođača MIS Globus Skoplje, Makedonija kod kojeg je analizama utvrđen manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, te dvije pošiljke "zimske salame" proizvođača Pik Vrbovec za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u pogledu PH vrijednosti", naveli su u Inspektoratu.

Pojasnili su da se laboratorijskim analizama mesnih prerađevina ispituju parametri kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, kao što su sadržaj proteina, fosfata, prisustvo teških metala i bjelančevina.

"Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali kvalitetom nisu ispunjavale propisane uslove za prometovanje na tržištu, te je nadležna inspekcija s ciljem zaštite prava potrošača i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda", pojasnili su u Inspektoratu.

Naglasili su da su i tokom avgusta vratili pošiljku od 884 kilograma "dimljenog pilećeg deluks filea" pomenutog proizvođača iz Makedonije i dodali da će zbog povećanog rizika i u idućem periodu pojačati kontrolu mesnih prerađevina.

U Inspektoratu RS navode da će inspekcija za hranu tokom uvoza pojačati kontrolu i uzorkovanje mesnih prerađevina radi ispitivanja mikrobiološke ispravnosti i kvaliteta, dok će u unutrašnjem prometu u koordinaciji sa veterinarskom inspekcijom biti obavljana kontrola u skladištima uvoznika i maloprodaji.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe za Glas Srpske da je u mesnim prerađevinama koje stižu na police domaćih marketa iz inostranstva svega više nego mesa.

"Pojedine mesne prerađevine su jeftinije od hrane za kućne ljubimce i to govori kakav je kvalitet tih proizvoda. Veoma često deklaracije na tim proizvodima ne odgovaraju stvarnom sastavu. Manipuliše se deklaracijama i rokovima trajanja", rekao je Maljčić i naglasio da su potrebne jače kontrole i detaljnije analize. Dodao je da, s obzirom na sastav prerađevina, ne čude sve učestaliji hormonski i drugi poremećaji kod stanovništva, posebno djece koja konzumiraju te proizvode.

Da su jače kontrole neophodne saglasni su i predstavnici potrošača koji godinama upozoravaju na prekomjeran uvoz i mesa i mesnih prerađevina.

"Jedva smo se izborili za deklarisanje mesa. Svjedoci smo da na naše tržište dolazi mnogo robe iz inostranstva koja nije adekvatno deklarisana, a veoma često nema ni datuma proizvodnje ni roka trajanja", rekla je predsjednica Udruženja potrošača Don iz Prijedora Murisa Marić.

 

Prepakivanje

Murisa Marić ističe da potrošače još više zabrinjava to što nisu potpuno sigurni šta se dešava sa proizvodima koje povuku sa polica marketa ili budu vraćeni sa granice prilikom uvoza.

"Nikada nismo potpuno sigurni da su sporni proizvodi nakon povlačenja uništeni i opravdana je sumnja da robu prepakuju, te da mijenjaju rokove trajanja", upozorila je Marićeva.

 

 

Izvor: glassrpske.com