logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Održana 50. sjednica Tehničkog komiteta BAS/TC 6, Oprema za eksplozivne atmosfere

Dana 7. 11. 2019. godine održana je 50. jubilarna sjednica Tehničkog komiteta BAS/TC 6, Oprema za eksplozivne atmosfere. Sjednicom je predsjedavao dugogodišnji predsjednik Rafo Jozić.

 

Prije radnog dijela, prisutnima se obratio Borislav Kraljević, zamjenik direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, koji se zahvalio članovima na doprinosu koji daju u ovoj veoma osjetljivoj i odgovornoj oblasti, te je u ime Instituta za standardizaciju BiH uručio zahvalnice za rad na standardizaciji svim članovima tehničkog komiteta.

Predsjednik Jozić je sve prisutne podsjetio na preminule članove i prvog predsjednika tehničkog komiteta pokojnog Žarka Savića, kojima je minutom šutnje odata pošta. Istaknut je podatak da je u komitetu od osnivanja radilo blizu 50 članova iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i 5 sekretara i koordinatora.

Nakon toga, tehnički komitet je održao radnu sjednicu na kojoj su usvojeni Poslovni plan i Plan rada tehničkog komiteta za 2020. godinu. Također, utvrđeni su nacrti standarda BAS EN 1127-2 i BAS EN 50303, koje su preveli članovi komiteta i radne grupe BAS/TC 6/WG1 iz Udruženja Atex - Tuzla.

Komitet u okviru svojih kapaciteta radi na prevođenju standarda bitnih za korisnike i najveći broj standarda preveli su članovi komiteta. Svi relevantni evropski standardi iz oblasti zaštite od eksplozije i ispitivanja požarnih opasnosti, koje donosi dvadesetak korespondentnih evropskih i međunarodnih standardizacijskih tijela, usvajaju se redovno.

U oktobru 2018. formirana je radna grupa BAS/TC 6/WG 1, Protiveksplozivna zaštita u rudarstvu, kao rezultat zajedničkog nastojanja tehničkih komiteta BAS/TC 6 (Oprema za eksplozivne atmosfere) i BAS/TC 27 (Rudarstvo) da doprinesu zaštiti života ljudi i imovine u rudarstvu. Radna grupa radi na pripremanju i prevođenju bosanskohercegovačkih standarda, razmatranju međunarodnih i evropskih standarda, te reviziji postojećih važećih standarda iz područja protiveksplozivne zaštite u rudarstvu i njihovom predlaganju tehničkim komitetima BAS/TC 6 i BAS/TC 27.

 

 

Izvor: bas.gov.ba