logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Od naredne godine sertifikaciona kuća za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje u BiH

Sertifikaciona kuća "Organik kontrol sistem" iz Subotice otvorila je poslovnu jednicu na teritoriji Republike Srpske koja od početka naredne godine počinje sa radom u Krnetama, opština Laktaši, izjavila je Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 

"U Srpskoj je do sada postojala jedna organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, što je bilo nedovoljno za domaće potrebe. Na ranije održanoj zajedničkoj sjednici resornih ministara Srpske i Srbije kandidovano je otvaranje još jedne takve poslovne jedinice na teritoriji Srpske", rekla je Zec novinarima u Banjaluci tokom predstavljanja ove sertifikacione kuće.

Direktor "Organik kontrol sistema" Nenad Novaković istakao je da će ova kuća proizvođačima u Srpskoj omogućiti kroz kontrolu i sertifikaciju sticanje sertifikata za domaće i tržište EU, te omogućiti izvoz i u Švajcarsku.

On je naveo da se sistem kontrole i sertifikacije obavlja po akreditovanom standardu "17-065", koji jasno propisuje određene elemente tih procesa, naglasivši da je taj standard jasno i precizno odredio da svu odgovornost za proizvod snosi proizvođač.

Vlasnik firme "Prirodno bilje" iz Banjaluke Nedeljko Kusturić rekao je da postoji više razloga za ovakvu kontrolu, a jedan od njih je taj što daje prednost domaćim proizvođačima u odnosu na strane kompanije kojima se ne može konkurisati količinama, nego kvalitetom proizvoda.

"U posljednje vrijeme je sve više hrane koja nije ni najzdravija, ni najkvalitetnija i to je razlog više da imamo sertifikacionu kuću na raspolaganju proizvođačima koju ćemo stalno moći da konsultujemo za procedure kako bi se dobio odgovarajući sertifikat ", istakao je Kusturić.

 

 

Izvor: rtrs.tv