logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Na domaćim farmama proizvodi se kvalitetno mlijeko - Stalne kontrole održavaju standarde

Oko 70 odsto mlijeka proizvedenog na domaćim farmama ispunjava parametre standardnog kvaliteta, pokazale su najnovije kontrole koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 

Kontrolni asistenti iz resornog ministarstva tokom decembra širom Srpske kontrolišu proizvodnju svježeg sirovog mlijeka s ciljem zaštite zdravlja potrošača i nadzora nad isplatom podsticaja mljekarima.

Pomoćnik ministra u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Miroslav Bojić istakao je da je 57 kontrolnih asistenata od 1. do 25. decembra ove godine uzelo 7.454 uzorka mlijeka, koji su analizirani na više parametara koji dokazuju kvalitet.

"Analiza je pokazala da parametre standardnog kvaliteta ispunjava 69 odsto ispitanih uzoraka ili 5.143 uzorka, dok se ostalih 2.311 uzoraka ili 31 odsto klasifikuje kao mlijeko koje nije standardnog kvaliteta. Mljekari čiji mlijeko ispunjava zadate standarde kvaliteta ostvaruju pravo na podsticajna sredstava za proizvodnju od 0,25 KM po litru, dok farmeri čije mlijeko ne zadovoljava tražene parametre nemaju pravo na podsticaje", pojasnio je Bojić i dodao da ovi rezultati nisu konačni jer će kontrolni asistenti do kraja decembra uzeti još uzoraka svježeg sirovog mlijeka.

Bojić navodi da uzorkovanje i kontrolu proizvodnje svježeg sirovog mlijeka kontrolni asistenti obavljaju na teritorijama sedam područnih jedinica Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koji pokrivaju i do 90 odsto farmi koje mlijeko isporučuju mljekarama za potrebe tržišta.

"Ovlašćena laboratorija za ispitivanje kvaliteta svježeg sirovog mlijeka je u sklopu Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” ", kazao je Bojić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da su kontrole mlijeka izuzetno važne kako bi se nastavio uspješan izvoz sa naših farmi u zemlje Evropske unije.

"Nama odgovara da se kontrole konstantno sprovode jer čim toga nema, može doći do zloupotreba", naglasio je Usorac.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić nije zadovoljan rezultatima sa terena jer je, kako kaže, procenat mlijeka standardnog kvaliteta nizak.

"Ministarstvo poljoprivrede je uložilo velike napore da osposobi farmere da proizvode kvalitetno mlijeko, izdvojili su novac i organizovali brojne edukacije. Imajući u vidu sve to, 69 odsto mlijeka koje zadovoljava parametre kvaliteta je mali procenat - smatra Ostojić i ističe da kvalitet prvenstveno zavisi od zdravlja goveda, ali i od rada čovjeka."

* Parametri koje zadovoljava mlijeko standardnog kvaliteta

- najmanje 3,2 odsto mliječne masti

- najmanje tri odsto proteina

- najmanje 8,5 odsto suve materije bez masti

- da mu je specifična težina od 1,028 do 1,034 g/cm na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa

- stepen kiselosti od 5,6ᴼSH do 6,4ᴼSH, a pH vrijednost od 6,55 do 6,75

- da tačka mržnjenja nije viša od 0,517 stepeni Celzijusa

- da je rezultat alkoholne probe sa 72 odsto etilnim alkoholom negativan

 

 

Izvor: glassrpske.com