logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Veterinarski institut na Stupu dobio akreditaciju za ispitne laboratorije

Veterinarski fakultet u Sarajevu upoznao je Vladu FBiH da je uspješno završio postupak akreditacije ispitnih laboratorija za područje serologije i patologije na lokaciji novog objekta Veterinarskog instituta na Stupu.

 

Rješenjem o potvrđivanju i proširenjem područja akreditacije od 11. aprila 2019. godine, završeni su svi zakonski i stručni uvjeti da laboratorije Veterinarskog instituta na Stupu rade u skladu sa odobrenim područjem djelovanja, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Nastavak proširenja akreditacije za druga područja djelovanja je u toku i odvijat će se u skladu s tehničkim i regulatornim zahtjevima dinamičkog plana. Ovim su ispunjene sve obaveze iz projekta organizacijskog osposobljavanja i funkcioniranja Veterinarskog instituta u sastavu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 18. decembra 2013. godine, ovom fakultetu je odobreno 1,3 mil KM za realizaciju ovog projekta.

Ovaj važni projekt je rezultirao najmodernijom dijagnostičkom i naučnom veterinarskom institucijom, ne samo u BiH.

Dodatna važnost svih provedenih aktivnosti je da su obezbijeđeni svi uslovi za potpunu primjenu odredbi Zakona o veterinarstvu Federacije BiH, odnosno njegovog člana 150. koji jasno navodi da će poslove Instituta za veterinarstvo i Centra za reprodukciju u stočarstvu FBiH, predviđene ovim zakonom, do njihovog osnivanja obavljati Veterinarski fakultet u Sarajevu.

 

 

Izvor: ekapija.com