logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Duhan sorte "hercegovački ravnjak" upisan je u međunarodni registar imena porijekla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

 

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registriranju.

"Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura", navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime porijekla je udruga Duvan Hercegovački Ravnjak iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojeg je sitnim rezanjem pravi ''škija'' za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. vijeka. O tome svjedoči i hitoričar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu Vitko.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercovali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje porodice.

 

 

Izvor: indikator.ba