logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Kako se dobija znak za organski proizvod u RS?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske promovisalo je znak za organske proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj.

 

Da bi poljoprivredni proizvođač obilježio svoj proizvod oznakom organski proizvod Republike Srpske potrebno je da se ispoštuju određeni propisi u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 12/13).

Proces ulaska proizvođača u sistem organske proizvodnje počinje sklapanjem ugovora proizvođača sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom. Proizvođač ulazi u period koverzije i ukoliko ispoštuje sve potrebne procedure od strane ovlašćene kontrolne organizacije dobija certifikat, kojim se potvrđuje da je proizvodnja, odnosno proizvod organski.

Nakon dobijanja certifikata proizvođač stavlja etikete na svoj proizvod koji obilježava entitetskim znakom Republike Srpske i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu i certifikaciju organske proizvodnje.

Znak mogu da nose samo proizvodi koji su proizvedeni po propisima i pravilima organske proizvodnje i za koje je izdat certifikat od ovlašćene kontrolne organizacije.

Proizvođači koji su zainteresovani za organsku proizvodnju za sve dodatne informacije mogu da se obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na broj telefona: 051/338-596, saopšteno je iz tog ministarstva.

 

 

Izvor: ekapija.com