logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Formirana Grupacija organskih proizvođača pri Privrednoj komori RS

Povećanje obima organske proizvodnje hrane i zastupanje interesa proizvođača, neki su od osnovnih ciljeva osnovane Grupacije organskih proizvođača u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Republike Srpske.

 

Za predsjedavajućeg grupacije na konstitutivnoj online sjednici izabran je Radovan Anđelić iz privrednog društva Anđelić Trebinje, dok će funkciju zamjenika predsjedavajućeg obavljati Nedeljko Kusturić iz privrednog društva Prirodno bilje Banjaluka, saopšteno je iz Privredne komore RS.

Jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka bio je i Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, o kojem će se grupacija pisanim putem očitovati resornom ministarstvu.

Na sjednici je, između ostalog, rečeno da je značaj organske proizvodnje hrane, ali i povećana potražnja potrošača za proizvodima ove vrste u posljednje vrijeme rezultirala većim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača sa prostora Republike Srpske za organskom proizvodnjom.

Prethodnih godina među organskim proizvođačima sa prostora Republike Srpske najveću zainteresovanost izazivalo je sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva, dok je proizvodnja povrća i voća, kao i žitarica, te njihove prerađevine u stalnom porastu.

Osnovna prednost organskih proizvođača u Srpskoj, u odnosu na zemlje u regionu, je sertifikat za obavljanje organske proizvodnje i prerade plodova.

 

 

Izvor: eKapija.com