logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Američka akreditacijska kuća drugi put dodijelila Ekonomskom fakultetu u Sarajevu priznanje za kvalitet

Ekonomski fakultet u Sarajevu (EFSA) ovog februara zvanično je reakreditovan institucionalnom akreditacijom AACSB, koju dodjeljuje američka akreditacijska kuća The Association to Advance Collegiate Schools of Business, vodeća institucija za unapređenje kvaliteta obrazovanja na globalnom nivou.

 

EFSA je prva i jedina AACSB akreditovana visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini.

Ovim priznanjem EFSA je zadržao poziciju unutar zajednice 5% najkvalitetnijih visokoškolskih institucija iz oblasti ekonomije i poslovanja u cijelom svijetu.

Prvi put akreditaciju AACSB EFSA je dobio 2015. godine, a reakreditaciji je prethodio petogodišnji proces unapređenja ključnih područja – obrazovanja i učenja, istraživanja te kvaliteta programa/kurikuluma.

Od 1. do 3. novembra tročlani tim AACSB-a, koji čine dekani renomiranih fakulteta širom svijeta, održao je finalne online sesije u završnoj fazi procesa reakreditacije sa zaposlenicima, studentima i predstavnicima poslovne zajednice. Cilj ovih sesija bio je provjera uključenosti svih ciljnih grupa u procese ispunjavanja velikog broja standarda koji se odnose na ključna područja djelovanja visokoškolske institucije: strateški menadžment institucije i inovacije, nastavni plan i program – osiguranje ciljeva učenja, te standardi koji se odnose na sve učesnike u procesima institucije.

Akreditacija AACSB zahtijeva kontinuiranu posvećenost dostizanju najviših standarda kvaliteta i neprekidno unapređivanje programa koje visokoškolska institucija nudi. Jednom akreditovana institucija prolazi kroz proces reakreditacije svakih pet godina kako bi se osigurala kontinuirana posvećenost zahtjevnim standardima kvaliteta AACSB-a. Standardi AACSB-a u svijetu važe za najrigoroznije u pogledu zahtijevanog nivoa kvaliteta rada cijele institucije.

Sticanje akreditacije AACSB predstavlja najviše međunarodno dostignuće za visokoškolske institucije koje nude programe iz poslovnih, ekonomskih i računovodstvenih nauka u svijetu. Ova akreditacija je posebno značajna jer Ekonomskom fakultetu u Sarajevu omogućava saradnju sa prestižnim institucijama izvan Bosne i Hercegovine, te predstavlja put međunarodnog kvaliteta i unapređivanja procesa prema svjetskim standardima.

- U Jugoistočnoj Evropi akreditaciju AACSB posjeduje samo pet fakulteta, među kojima je i naš fakultet, a u širem okruženju samo po jedan fakultet u Austriji i Italiji. Svi naši sadašnji i bivši studenti, zaposlenici, te partneri mogu biti ponosni na činjenicu da pripadamo društvu elitnih i svjetski prepoznatih ekonomskih fakulteta - stoji u saopštenju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Izvor: eKapija