logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Domaćim proizvodima će se dodijeliti znakovi "BH kvaliteta" i "Izvorno domaće"

Privredna komora Federacije BiH trenutno je u fazi završnih priprema dokumentacije za projekt vizuelnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda putem kojeg će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi "BH kvaliteta" i "Izvorno domaće".
Projekt podrazumijeva kompletnu proceduru od zahtjeva kompanije za korištenje i upotrebu tih znakova do izdavanja rješenja o korištenju znakova mjerodavnih tijela Komore, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.
- Vijeće za vizuelno označavanje i tehničke komisije pri Komori provoditi će proceduru provjere uslova zainteresovanih kompanija, proizvoda i usluga za korištenje i upotrebu znakova kvalitete i izvornosti, te će predlagati rješenja o dodjeli znakova. Ustanoviti će se i registar korisnika znakova, te grupacija za unapređenje kvaliteta i promociju domaćih proizvoda i usluga. O svim ovim procesima brigu će voditi tim za kvalitetu Komore - navodi se u saopštenju.
Iz Komore ističu kako bi znakovi kvalitete trebali garantovati kvalitet proizvoda, ulijevati povjerenje kod potrošača i osiguravati tim proizvodima lakši prodor na domaća i ino tržišta. Navode i kako od samih početaka proaktivno sudjeluju u kampanji "Kupujmo domaće" čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti kupovine ovakvih proizvoda koje dovode do povećanja ukupne konkurentnosti domaćih proizvoda i očuvanja bh. identiteta.
Tim povodom Komora je detaljno sa strateškim partnerima i suorganizatorima razradila koncept kampanje, te će od 9. juna do 7. jula organizovati deset akcija u svim kantonalnim središtima, poštujući sve propisane sigurnosne i epidemiološke mjere. Prva promotivna akcija počinje u Tuzli.
- Namjera nam je da se ova kampanja provodi svake godine u svim kantonima, ali svake godine u drugim općinama i gradovima. U prvoj godini provođenja ove kampanje odlučili smo se za kantobnalna središta - saopštilii su iz PKFBiH.
Izvor: klix.ba