logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Crna Gora doprinosi razvoju međunarodnih standarda iz oblasti turizma

Predstavnica Instituta za standardizaciju Crne Gore, predsjednica nacionalnog tehničkog komiteta ISME/TK 011: Turizam i srodne usluge, prof. dr Silvana Đurašević učestvovala je na 14. plenarnom zasijedanju međunarodnog tehničkog komiteta ISO/TC 228 - Turizam i srodne usluge, koji se održao 12. aprila 2019. godine, u Tunisu.

 

Takođe, u periodu 7-11. aprila 2019., devet radnih grupa međunarodnog tehničkog komiteta (ISO/TC 228) je intenzivno radilo na izradi standarda iz oblasti usluga rekreativnog ronjenja, zdravstvenog turizma, avanturističkog turizma, održivog turizma, smještaja i restorana.

Prof. dr Đurašević je, u svojstvu nacionalnog eksperta učestvovala u radu dvije radne grupe (WG 2: Usluge u zdravstvenom turizmu i WG 15: Smještaj), te dala dopinos u razvoju dva međunarodna standarda (ISO CD 22525 Medical Tourism i ISO/DIS 22483 Tourism and related services - Accommodation: Hotels - Service requirements).

Učestvovanje nacionalnih eksperata u ranim fazama izrade međunarodnih standarda je od velikog značaja za male zemlje kao što je Crna Gora, jer je to prilika da se u međunarodni standard ugrade nacionalni interesi. Istovremeno, učešćem u procesu standardizacije te primjenom standarda ostvaruju se višestruki benefiti, posebno u pogledu povećanja konkurentske prednosti. Ovo je naročito značajno za jačanje segmenta mikro i malih preduzeća u crnogorskom turizmu.

 

 

Izvor: isme.me