logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Voda Jadranskog mora u Crnoj Gori visokog kvaliteta - 30 kupališta nosi Plavu zastavu

Ako planirate ove godine da leto provedete na crnogorskom primorju, trebalo bi da znate da je voda Jadranskog mora visokog kvaliteta, kao i da 30 kupališta u Crnoj Gori nosi Plavu zastavu (Blue flag) koja se dodeljuje samo najčistijim plažama.

 

To je za srpske medije u Budvi izjavio direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić, i dodao da u poslednje dve do tri godine analize vode Jadranskog mora na crnogorskom primorju pokazuju stalni porast kvaliteta.

"Javno preduzeće za upravljenje morskim dobrom i Institut za biologiju mora već godinama obavljaju monitoring na više od 100 lokacija od Ulcinja do Herceg Novog, gotovo 97% na tim lokacijama more ima oznaku "k1", što znači da je voda visokog kvaliteta i poželjna za kupanje i sa mikrobiološkog i sa drugih standarda", rekao je Jelušić.

Prema njegovim rečima, to je rezultat toga što su sve lokalne samouprave uložile stotine miliona evra za tretman otpadnih voda.

Govoreći o plažama koje su nosioci Plave zastave, Jelušić navodi da je do pre desetak godina crnogorska obala imala tri ili četiri plaže koje nose to međunarodno priznanje za kvalitet, a da ih danas ima 30.

Naime, Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma.

Jelušić ističe da je 30 plaža pod Plavom zastavom impresivna brojka za Crnu Goru, imajući u vidu da crnogorska obala ima oko 100 kilometara plaža za kupanje, dok Hrvatska, navodi, ima dužu obalu, a nema veći broj tih zastavica.

 

 

Izvor: ekapija.com