logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

U planu izgradnja moderne laboratorije Instituta za biologiju mora u Kotoru

U okviru realizacije projekta Food4Health, u toku je dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru, u ukupnoj površini od oko 260 m2, čime će biti formirana kompletno opremljena laboratorija za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture.

 

Rukovodilac projekta dr Milica Mandić, iz Instituta za biologiju mora UCG, objašnjava da će ova multifunkcionalna laboratorija biti i u funkciji pružanja pomoći uzgajivačima školjki i ribe, kao i svim onima koji su zainteresovani za proizvodnju hrane iz mora. U njoj će se sprovoditi obuke i transfer znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti.

"Očekuje se da će spoljni radovi biti završeni do aprila 2019. godine, nakon čega slijedi detaljno opremanje unutrašnjosti i finalizacija tehnoloških riješenja novih laboratorija. Važno je napomenuti da je zgrada Instituta za biologiju mora UCG pod zaštitom kao kulturno dobro, što je uslovilo nešto zahtjevniji rad na svim segmentima projekta", kazala je Mandić, navodi se na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Prema njenim riječima, nakon formiranja laboratorije za uzgoj mikroalgi i laboratorije za uzgoj kamenica Institut za biologiju mora će postati jedini institut na istočnoj obali Jadrana koji posjeduje jednu takvu, kompletno opremljenu laboratoriju.

"U okviru novih laboratorija planiran je uzgoj nekoliko vrsta mikroalgi koje će se, u skladu sa protokolima, koristiti kao jedini izvor hrane uzgajanim kamenicama(ostrigama). Naučnici Instituta za biologiju mora će pratiti, nakon što jedinke dosegnu veličinu od oko 1,5 cm, od dalji rast i razvoj ostriga u moru i nastojati da kroz ovaj projekat obezbjede povećanje proizvodnje ove vrste školjke u Boki", navela je Mandić.

Cilj ovih istraživanja, u okviru projekta, jeste jačanje saradnje privrede i sektora visokog obrazovanja, ali i povećanja kompetitivnosti crnogorskih uzgajivača školjki na regionalnom tržištu.

"Planirano je i započinjanje prvog organskog uzgoja mušulja (dagnji) na području Boke, u skladu sa protokolima i standardima EU, što prije svega podrazumijeva uzgoj u vodi visokog kvaliteta. Finalna ideja je i zaštita geografskog porijekla mušulja proizvedenih na području Bokokotorksog zaliva", kazala je Mandić.

Projekat Food4Health odobren je u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru i ima za cilj formiranje u ove tri zemlje novih multifunkcionalnih centara za razvoj malih i srednjih preduzeća u poljoprivredi i ribarstvu.

 

 

Izvor: ekapija.com