logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Samo registrovana gazdinstva mogu dostavljati poljoprivredne proizvode na kućnu adresu

Insistiranje države na poljoprivrednoj proizvodnji i podršci, plasmanu i kupovini domaćih proizvoda, bilo je i prije pandemije korona virusa, ali kao da se tek u njenoj žiži pokazuje koliko je to zaista potrebno i korisno.

 

Mnogi su se, u „višku“ slobodnog vremena okrenuli baštini i povrtlarstvu, potražili parče obradive đedovine i „liječe“ mozak, kako nam to pričaju neki Novljani koji preko dana napuštaju grad i odlaze na selo.

No, ima i onih koji se bave proizvodnjom i dostavom poljoprivredih proizvoda, koji još nijesu registrovani, a koriste i društvene mreže da to objave.

To nije dozvoljeno, pogotovo dok traju privremene mjere preventive u sprječavanju širenja korona virusa. Komunalna policija je nadležna da to kontroliše.

 

Radovići primjer vrijednog, registrovanog gazdinstva

Nije se igrati zdravljem, a poljoprivreda je ozbiljan i tešak posao, priča nam iz dugogodišnjeg iskustva Petar Radović, koji je svakako registrovani proizvođač. Njegovo „Gazdinstvo Radović“ je na Vrbanju, poznato po kravljem i kozjem siru, slatkom i kisjelom mlijeku, surutki, kajmaku i maslu, te proizvodima od mangulice.

"Radimo, ima puno posla. Imamo i tezgu na hercegnovskoj pijaci. Posao je ovih dana opao. Radili smo ranije dosta sa restoranima. Već desetak godina se bavimo ovim poslom, a već pet godina po svim standardima prerađujemo mliječne proizvode. Ovo se ne uči za jedan dan, sve je mnogo kompleksnije nego što izgleda. Nije to uzmi motiku u ruke i kopaj", priča nam Petar Radović.

Ljudi su davno pobjegli sa sela, a naš sagovornik se nije na selu ni rodio. Odrastao je u gradu, u Herceg Novom. Vratio se na đedovinu:

"Dosta je bilo muke i problema dok se počelo nešto raditi, ali ide naprijed. Imali smo mnogo planova za ovu godinu, ali čekamo da se završi epidemija korona virusa, pa ćemo dalje. Najvažnije je da ostanemo zdravi, staloženi", priča Radović, čija se prozvodnja odvija u strogim tehnološkim uslovima, a proizvodi vakumirani, plasiraju na pijaci, ili tokom dana dostavljaju na kućnu adresu.

"Svi naši proizvodi su vakumirani, sa deklaracijom i zaštićeni. Tako je bilo ranije i sada. Dok radimo i dostavljamo proizvode koristimo sredstva zaštite… Mi smo ozbiljno gazdinstvo, registrovano u Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskom registru. Inspektor jednom mjesečno dolazi, uzima uzorke, a mlijeko je na analizi svakih 15 dana. Radimo dosta sa mašinama. Imamo desetak muznih krava, nešto junica, dvadesetak koza, hranimo i 50-tak svinja mangulica, kokoške", navodi Radović.

U Herceg Novom se prije Drugog svjetskog rata poljoprivredom bavilo oko 90 odsto stanovnika. Vakat je da se njihov broj, od svega nekoliko procenata koje imamo posljednjih godina, poveća.

 

 

Izvor: radiojadran.com