logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Crna Gora razvila efikasan sistem bezbjednosti hrane

Crna Gora je razvila efikasan sistem bezbjednosti hrane, usaglašen sa standardima EU i spreman da odgovori izazovima i obezbijedi da naši građani imaju u ponudi bezbjedne proizvode, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane povodom 7. juna - Svjetskog dana bezbjednosti hrane.

 

"Bezbjednost hrane i zaštita zdravlja građana i svih koji posjećuju našu zemlju jedan je od prioriteta Vlade, koji se realizuje kroz rad Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u čijem sastavu su i pripadajuće inspekcije. Takođe, Crna Gora je uvaženi član svih relevantnih međunarodnih organizacija i ima odličnu saradnju sa Evropskom agencijom za bezbjednost hrane (EFSA)",  istakli su iz Uprave.

Najbolja potvrda uspjeha Crne Gore u ovoj oblasti su, kako navode, rezultati kontinuiranih kontrola bezbjednosti hrane, kako hrane iz uvoza, tako i na unutrašnjem tržištu gdje se nadzire i kontroliše po principu "od njive ili farme do trpeze".

"Kao rezultat kontrole hrane koja se uvozi na crnogorsko tržište, u periodu od 1. juna 2017. godine pa do danas zabranjeno je stavljanje na tržište više od 4.600 tona hrane koja nije odgovarala propisanim parametrima bezbjednosti i kvaliteta", stoji u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane.

Kroz program monitoringa bezbjednosti hrane, koji je dio agrobudžeta, u kontinuitetu se sprovodi nadzor nad bezbjednošću hrane koja se nalazi na crnogorskom tržištu.

"Upravo kroz jedan od ovih monitoringa, sproveden ove godine, uočen je rizik od povećanog sadržaja pesticida u domaćem voću i povrću u odnosu na prethodnu godinu. Odmah je sproveden opsežan monitoring na gazdinstvima naših poljoprivrednih proizvođača. Predstavnici Uprave su prethodnih dana uzeli 178 uzoraka voća i povrća prije branja, od čega je analizom utvrđeno da 13 uzoraka ima nebezbjedan nivo ostataka pesticida, zbog čega je zabranjeno branje i stavljanje na tržište ovih proizvoda. Iako se čini da je nizak procent utvrđenih nepravilnosti, cilj je da samo bezbjedni proizvodi budu na tržištu, kao i da se podigne svijest svih domaćih proizvođača da su odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda, te da sa pažnjom dobrog domaćina i u skladu sa pravilima upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja",  kažu iz Uprave.

Ovo je i prilika, ističu, da se podsjetimo i da smo uspješno savladali izazove u vrijeme epidemije COVID-19, kada je, za razliku od mnogih razvijenijih država Evrope i svijeta, Crna Gora imala dobru snabdjevenost tržišta bezbjednom hranom.

"Pristup stalne kontrole i pravovremenog reagovanja na rizike u oblasti bezbjednosti hrane, u cilju zaštite zdravlja potrošača, biće nastavljen i u narednom periodu. Očekujemo nastavak razumijevanja i dobre saradnje i sa proizvođačima i potrošačima, jer bezbjednost hrane je posao svih nas", zaključuje se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

 

Izvor: ekapija.com