logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

U Nikšiću otvorena laboratorija vrijedna 130.000 EUR - Biolab Tehnopolis vršiće sve analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima

U Inovaciono-poslovnom centru Tehnopolis u utorak 16.06. je otvorena nova biotehnološka laboratorija u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori.

 

Laboratoriju Biolab Tehnopolis opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

Kroz projekat vrijednosti oko 130.000 EUR, osim opremanja prostorija, nabavljena je savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda.

Otvaranjem nove laboratorije, Vlada Crne Gore nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremen razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj. Dprinijeće i jačanju infrastrukture neophodne za inovacije koje su nam potrebne u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku", ocijenio je prilikom otvaranja laboratorije ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Ističući da domaćinima i preduzetnicima trebaju konkretne akcije, a ne teorija, Simović je podsjetio da će Vlada, u okviru trećeg posebnog paketa podrške, između ostalog, kreirati koncept konkretnih razvojnih projekata u poljoprivredi.

"Ovakvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i za preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti", kazao je Simović, dodajući da je zadatak novog pristupa i da obezbijedi veći stepen inovativnosti.

Sektor inovacija, kako je poručio, treba da iskorači iz okvira samo akademskog i treba da pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte.

"Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti",  najavio je ministar.

Kako je istakao, ovakav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće je ostvariti ako se razmotre radikalniji reformski programi i ako se promijeni način razmišljanja.

"Na primjer, površina poljoprivrednog zemljišta u Izraelu je skoro ista ili čak i manja nego u Crnoj Gori. Ipa, kod njih je poljoprivredna proizvodnja 54 puta veća nego kod nas u Crnoj Gori. Zašto je Izrael tako dobar u oblasti poljoprivrede? Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede, kao tački prodora u dugom roku. Zbog toga, Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj", poručio je Simović.

Vođa projekta MIDAS 2, Silvia Mauri iz Svjetske banke, koja se uključila putem video linka, istakla je da unapređenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore u obliku kapaciteta za savjetodavne službe u poljoprivredi. Podsjetila je i na studiju Svjetske banke koja je pokazala koliki je značaj znanja u poljoprivredi i informacionog sistema za inovacije.

"To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja", kazala je Mauri.

"Ovakva podrška potrebna je crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta i pristupli tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS 2", dodala je Mauri.

 

U fokusu i mladi istraživači

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da očekuje da će usluge laboratorije koristiti značajan broj poljoprivrednika, malih i srednjih preduzeća iz agro sektora, ali da će važna ciljna grupa biti akademska zajednica sa fokusom na mlade istraživače, kao i druge relevantne laboratorije u zemlji i regionu.

"Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi", kazao je Bataković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo što je Tehnopolis dobio još jedan sadržaj u širokoj lepezi usluga i aktivnosti.

"Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata", kazao je Grbović.

 

 

Izvor: ekapija.com