logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Podrška za registrovane izdavaoce smještaja: Opština Tivat snosi troškove dobijanja EU Ekolabel sertifikata

Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat i Turistička organizacija Tivat snosiće troškove sertifikacije registrovanih individualnih izdavaoca smještaja, za dobijanje Ekološkog znaka Evropske Unije - EU Ekolabel sertifikata.

 

Imajući u vidu negativne posljedice koje globalna epidemija koronavirusa ima po turizam, u prvom redu izdavaoce privatnog smještaja, Opština Tivat, u saradnji sa UNDP-om pokreće inicijativu pružanja podrške upravo ovom segmentu turizma.

EU Ekološki znak predstavlja vodeću ekološku oznaku u Evropi, koja je upostavljena 1992. godine uredbom Evropske komisije, sa ciljem omogućavanja korisnicima usluga da prepoznaju proizvod i uslugu koji su manje štetni po životnu sredinu. Sa druge strane EU Eko znak je potvrda preduzetnicima, odnosno izdavaocima smještaja, da njihovi proizvodi i usluge zadovoljavaju visoke standarde zaštite životne sredine. U konačnom cilj je smanjenje negativnog uticaj potrošnje i proizvodnje na životnu sredinu, zdravlje, klimu… Sertifikovani turistički objekti sa ovim pečatom kvaliteta, imaju prednost nad konkurencijom i mogu privući goste bolje platežne moći iz država Evropske unije i šire.

"Ovom kampanjom, koja je u skladu sa aktivnostima definisanim Strategijom razvoja turizma opštine Tivat za period 2019 - 2023, želimo podići nivo kvaliteta smještajnih jedinica u Tivtu, te privući ekološki osvješćenu i visokoplatežnu klijentelu", naglasio je Petar Vujović, sekretar za turizam i preduzetništvo u Opštini Tivat.

"Pokrićemo troškove revizorskog pregleda, takse za registraciju i dvogodišnje naknade za korišćenje znaka, što predstavlja vrijednost od 590 EUR po objektu", dodao je.

Opština Tivat poziva vlasnike registrovanih smještajnih objekata, kapaciteta do 20 ležaja, da se jave na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do srijede 23. septembra 2020. Potrebno je dostaviti: validnu kopiju rješenja za pružanje usluga smještaja kao i rješenja o kategorizaciji/rekategorizaciji. Prvih 10 izdavaoca koji se jave i dostave dokumentaciju dobiće finansijsku i ostalu podršku za uvođenje EU Eko znaka.

EU Eko znak je prepoznatljiv evropski ekološki znak, za hotele, male smještajne kapacitete i kampove, kod kojih dominiraju online rezervacije. Sertifikat se izdaje za period od 5 godina, nakon čega se vrši ponovna provjera usklađenosti sa datim kriterijumima. Sertifikovani objekti moraju zadovoljiti kriterijume koji se tiču primjene koncepta zaštite životne sredine, uštede energije i vode, redukcije nastanka otpada, promocije ponude turizma u prirodi i održivog transporta.

 

 

Izvor: ekapija.com