logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

U planu izgradnja Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja

U okviru Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore planirana je izgradnja i uspostavljanje Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja. Realizacija ove investicije biće finansirana sredstvima Svjetske banke kroz projekat MIDAS 2.

 

Kako je saopšteno iz PR službe Univerziteta Crne Gore, upravo je realizacija ovog projekta bila povod sastanka dekanke Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Božidarke Marković i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, krajem protekle sedmice.

- Laboratorija o kojoj je bilo riječi treba da bude smještena na četvrtom dograđenom spratu Biotehničkog fakulteta, a finansirana iz sredstava Svjetske banke, kroz MIDAS 2 program. S obzirom da je izrada biznis plana za uspostavljanje Laboratorije u završnoj fazi, a izrada projekta nadogradnje sprata u početnoj fazi, bilo je neophodno zauzeti zajedničke stavove oko otvorenih pitanja oko statusa i načina funkcionisanja buduće laboratorije, a što treba da bude i odobreno i na organima Univerziteta - kazala je dekanka Marković.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti potpunog građevinskog opremanja cjelokupnog nadograđenog sprata Biotehničkog fakulteta, radi širenja i nastavnih kapaciteta fakulteta, kao i o mogućnosti kandidovanja istih za finansiranje kroz novi MIDAS program.

- S obzirom na veliki broj studijskih programa, nedostatak učioničkog prostora na Fakultetu postaje sve izraženiji. Osim za potrebe nastave ove sale bi se koristile i za seminare, obuke poljoprivrednih proizvođača i drugih korisnika koje fakultet često organizuje - zaključila je dekanka Marković.

Inače je po ovom osnovu, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uz saglasnost Biotehničkog fakulteta i Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 22. juna 2018. godine, odlučeno da se iz MIDAS 2 programa finansira proširenje prostornih i laboratorijskih kapaciteta Biotehničkog fakulteta nadogradnjom sprata na ravnom krovu glavne zgrade Fakulteta, gdje bi se između ostalog opremila i uspostavila Nacionalna referentna laboratorije za zaštitu bilja.

Na sastanku je učestvovala i direktorka Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković, pomoćnica direktorke Zorka Prljević, predstavnica MIDAS projekta Gorica Radulović sa saradnicima, kao i prodekan ovog fakulteta prof. dr Zoran Jovović.

 

Izvor: eKapija.com