logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Paška so dobila zaštićenu oznaku porekla

Zaštićenu oznaku porekla na evropskom nivou dobili proizvodi "paška sol" i španska vina "cebreros". Evropska  Komisija odobrila je još dve nove zaštićene oznake porekla za hrvatsku "pašku sol"  i španska vina  "cebreros".

 

U obrazloženju Komisije se navodi da je "paška so", so koja se dobija iz slanih močvara koje se nalaze u uvalama  oko obala hravatskog ostrva Pag. Ukus soli je karakterističan, blago slatkast.  "Paška so" se u knjigama pominje još u 9. veku. Ovo je, inače, 22. proizvod iz Hrvatske koji je zaštićen u EU.

"Cebreros" je naziv belih, roze i crnih vina proizvedenih u u provinciji Avila u centralnoj Španiji. Vinogradi se nalaze na planinskim padinama, ponekad i na više  od 1.000 metara nadmorske visine. Karakteristike zemljišta i klime u kojima se proizvode vina doprinose njihovim karakterisitkama  i izraženoj voćnoj aromi.

Ova dva nova imena postaće deo porodice koja broji više od 2.235 proizvoda, vina i alkoholnih pića koji su već zaštićeni na evropskom nivou. Imena svih ovih proizvoda kao i oznaka kvaliteta koju imaju dostupna je na web stranicama Evropske komisije.

 

 

Izvor: agrosmart.net