logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo br. 7 - 2019

Hrvatski zavod za norme objavio je HZN e-Glasilo br. 7-2019 i novi oglasnik za normativne dokumente u kojima donosi nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U novome broju HZN e-glasila možete čitati stalne priloge o zbivanjima u HZN-u te vijesti i iz regionalnih i međunarodnih normizacijskih organizacija.

HZN e-Glasilo br. 7-2019 donosi niz novih priloga. Kako IEC može oblikovati kružno gospodarstvo? prilog je koji objašnjava kružno gospodarstvo koje zahtijeva pristup proizvodima i materijalima utemeljen na obnovi i vraćanju u prvotno stanje.

Iz ISO-a tu je prilog Dišite lako uz norme ISO-a na Svjetski dan zaštite okoliša, povezan s onečišćenjem zraka.

U novostima iz CEN-a prenosi se vijest o upravo objavljenim Uputama 17 o sigurnosti opreme pod tlakom. Tu se daju upute o sastavljanju sigurnosnih normi za opremu pod tlakom. Tu je i prilog Držite svoje dragocjenosti na sigurnom uz novu europsku normu EN 1143-1. Kako bi se suočio s tim izazovima, CEN je izdao normu EN 1143-1:2019. Ta norma, koja je nastala na temelju verzije iz 2012. godine, daje pravila za što veću sigurnost jedinica za pohranjivanje.

Iz ETSI-ja prenosi se informacija o objavljenim novim specifikacijama za pametne gradove, industriju 4.0 i pametnu poljoprivredu.

HZN e-Glasilo br. 7-2019 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr