logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo br. 5-2020

Objavljeno je HZN e-Glasilo za svibanj 2020. i oglasnik za normativne dokumente u kojima se donose nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U novome broju HZN e-glasila možete u stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a nalazi se stalni prilog o članovima HZN-a.

U Vijestima iz HZN-a, nalazi se obavijest o djelovanju HZN-a za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, zatim stalni prilog o članovima HZN-a. Tu su i obavijesti o objavi Programa rada za 2020. godinu i akcijskom popustu za hrvatske normativne dokumente povodom obilježavanja 15 godina rada HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju tu je prilog iz IEC-a Roboti na čelu borbe protiv bolesti COVID-19. Kako se pandemija bolesti nastavlja širiti svijetom, bolnice se okreću tehnologiji koja će im pomoći u liječenju pacijenata i zaštiti liječnika i medicinskih sestara.

Iz ISO-a prenosi se informacija o animiranom filmu o inovacijama u sanitarnoj opremi te prilog Sigurnost i privatnost, bez obzira čime se bavite. Nova verzija norme ISO/IEC 27009 omogućit će poduzećima i organizacijama iz svih sektora da se sustavno bave informacijskom sigurnošću, internetskom sigurnošću i zaštitom privatnosti.

U Novostima iz CEN-a i CENELEC-a tu je vijesti o tome kako su CEN i CENELEC objavili novi niz europskih normi o internetskoj sigurnosti te kako su Upravni odbori CEN-a i CENELEC-a donijeli odluke 38/2020 odnosno 155/37 o uspostavi CEN-ove i CENELEC-ove mreže za krizno upravljanje u pandemiji bolesti COVID-19 (CMN).

Iz ETSI-ja tu je vijest o Mobilnom planu EU-a za normizaciju IKT-a koji zaista daje povodza uzbuđenje – iz mnogo razloga. Daje sustavan pregled ciljeva i politike EU-a u mnogim sektorima i o tome kako normizacija u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (IKT) može poduprijeti provedbu tih ciljeva.

HZN e-Glasilo br. 5-2020 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr