logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Besplatni dokument CWA 17553:2020, Zaštitne maske za lice za građanstvo - Upute za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja i upotrebu

CEN objavio besplatni dokument o zaštitnim maskama za lice za građanstvo.

 

S obzirom na razvoj situacije s pandemijom koronavirusa u Europi, Europski odbor za normizaciju (CEN) izradio je na temelju hitnog zahtjeva Europske komisije novi sporazum s radionice (CEN Workshop Agreement, CWA) o zaštitnim maskama za lice namijenjenim građanstvu, koji je od 17. lipnja 2020. besplatan.

Dokumentom CWA 17553:2020, Community face coverings – Guide to minimum requirements, methods of testing and use (Zaštitne maske za lice za građanstvo – Upute za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja i upotrebu) utvrđuju se minimalni zahtjevi za dizajn, izradu i ocjenu svojstava jednokratnih i višekratnih zaštitnih maski za lice namijenjenih potrošačima. Dokument se može preuzeti na mrežnim stranicama CEN-a i CENELEC-a te na mrežnim stranicama nacionalnih članova CEN-a odnosno Hrvatskog zavoda za norme (HZN).

U većini europskih država, zaštitne maske za građanstvo, koje često nisu obuhvaćene propisima o osobnoj zaštitnoj opremi i medicinskim proizvodima, postale su glavni element nacionalnih strategija postupnog ukidanja mjera izolacije. Zbog toga je Europska komisija prepoznala hitnu potrebu za ujednačenim i pouzdanim stupnjem sigurnosti zaštitnih maski za lice.

S obzirom na tu potrebu i kako bi odgovorio na hitnost situacije, CEN je odlučio izraditi CWA ubrzanim postupkom pod vodstvom AFNORA-a, francuskoga normizacijskog tijela. CWA 17553:2020, objavljen 17. lipnja, plod je zajedničkih napora članova radionice koji su podijelili svoje znanje te u skladu s postojećim nacionalnim smjernicama izradili dokument za besplatno preuzimanje.

Ta izvanredna odluka, koja odražava predanost i odlučnost CEN-a i njegovih članova u pomaganju i podršci naporima u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19, nadovezuje se na odluku da se besplatno stavi na raspolaganje 11 europskih normi za medicinske proizvode i osobnu zaštitnu opremu koji se upotrebljavaju u kontekstu pandemije bolesti COVID-19.

Elena Santiago Cid, generalna direktorica CEN-a i CENELEC-a, primijetila je: „Naš je trajni cilj smanjenje rascjepkanosti jedinstvenog tržišta. Novi CWA još je jedno svjedočanstvo o tome kako europska normizacija stvara povjerenje europskih kupaca i olakšava trgovinu unutar EU-a.“

Besplatni primjerak na engleskome jeziku možete preuzeti u PDF formatu.

CWA 17553:2020, Zaštitne maske za lice za građanstvo – Upute za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja i upotrebu

 

 

Izvor: hzn.hr