logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo br. 6-2020

Objavljeno je HZN e-Glasilo za lipanj 2020. i oglasnik za normativne dokumente u kojima se donose nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U novome broju HZN e-glasila možete u stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a nalazi se stalni prilog o članovima HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosi se IEC-a prilog Norme za sigurnost o tome kako norme pomažu u očuvanju povjerljivosti podataka i funkcioniranju operativnih tehnologija. Tu je i prilog o izradi norme za smanjenje pogrešaka u prepoznavanju lica.

Iz ISO-a prenosi se prilog Q semafor za zaustavljanje širenja bolesti COVID-19. Hangzhou, jedan od najvećih gradova u Kini, razvio je normu koja će pomoć u sprječavanju širenja koronavirusa na početku oporavka ljudi i gospodarstva, te prilog Ocjena sukladnosti – pametnome dosta. Dokazivanje da vaš proizvod, usluga ili sustav ispunjava zahtjeve norme povećava povjerenje dionika i pomaže u ostvarenju usklađenosti s propisima. Upravo je izmijenjena međunarodna norma za nazive i definicije u području ocjenjivanja sukladnosti.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a donosimo vijesti o tek objavljenoj normi EN 15227:2020 ‘Railway applications - Crashworthiness requirements for rail vehicles' koja omogućuje smanjenje posljedica sudara u vlakovima te će tako putovanje željeznicom po Europi bit će još sigurnije. U području ekološkog dizajna i energetskih oznaka, CEN i CENELEC izrañuju novi niz normi EN 62552 o kućanskim rashladnim aparatima kojima se mjeri energetska učinkovitost raznih proizvod koji upotrebljavaju energiju u odnosu na zahtjeve za pojedine proizvode.

Iz ETSI-ja tu je vijest o novoj ETSI-evoj skupini koja izrađuje normizacijski okvir za sigurne sustave praćenja blizine zaražene osobe koji se temelje na pametnom telefonu, kao pomoć u prekidanju lanaca prijenosa bolesti COVID-19.

 

HZN e-Glasilo br. 6-2020 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr