logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo br. 7-2020

Objavljeno je HZN e-Glasilo za srpanj 2020. i oglasnik za normativne dokumente u kojima se donose nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U novome broju HZN e-glasila možete u stalnim prilozima pročitati o zbivanjima u HZN-u te regionalnim i međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a nalazi se stalni prilog o članovima HZN-a.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju donosi se IEC-a prilog o pametnim gradovima; moderni gradovi moraju ispuniti određene zahtjeve da bi mogli biti konkurentni, a u čemu im norme uvelike pomažu.

Iz ISO-a prenosi se prilog Grenoble, održivi grad. Održivija gradnja postaje nužna za suočavanje s budućim klimatskim i ekološkim izazovima. Grenoble-Alpes Métropole stekao je status vođe među održivim gradovima. Kao najveća planinska metropola Europe, Grenoble, poznat kao glavni grad francuskih Alpa, postavio je sebi brojne zadatke, npr. stvaranje ekoloških kvartova koji su ugodni za život, izgradnju bioklimatske škole i izradu projekta gradske poljoprivrede. Već više od desetljeća u gradu se provodi projekt stvaranja energetski učinkovitije i ekološki neškodljivije zajednice koja ipak ispunjava potrebe sadašnjih i budućih stanovnika.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a prenosi se vijest o Radionici o europskim kriterijima za kvalitetno stažiranje.

Iz ETSI-ja tu je vijest o novom dokumentu (White Paper), koji su sastavili dužnosnici ETSI-jeve projektne skupine (EP) eHealth, a u kojoj se ističe uloga normizacijskih organizacija u izradi normi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) s ciljem ublažavanja učinaka pandemije bolesti COVID-19.

HZN e-Glasilo br. 7-2020 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr