logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo br. 2 - 2019

2019.03. novo hzn glasiloHrvatski zavod za norme objavio je HZN e-Glasilo br. 2-2019novi oglasnik za normativne dokumente u kojima donosi nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U novome broju HZN e-glasila u stalnim prilozima  možete  pročitati  o  zbivanjima  u HZN-u  te  regionalnim  i  međunarodnim normizacijskim organizacijama. U vijestima iz HZN-a možete pogledati stalni prilog o članovima  HZN-a, a u ovome broju objavljen je i godišnji pregled hrvatske normizacije u brojevima (za 2018. godinu).

U  rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija iz IEC-a možete pročitati informaciju o tome kako umjetna inteligencija transformira gospodarstvo i društvo te prilog o robotskim automobilima,  a  iz  ISO-a  o novoj  normi  za trošarinske markice koja pomaže da na tržištu ne bude ilegalnih proizvoda te prilog o ubrizgavanju kvalitete u programiranje uz sektorske upute o normi ISO 9001.
Tu su i godišnji tablični prikazi  rada međunarodnih organizacija  za  normizaciju (IEC, ISO) u brojevima (za 2018. godinu).

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a nalaze se prilozi o novim normama. Iz CEN-a o novoj normi EN  16985 koja treba osigurati sigurnost komora za nanošenje prevlaka  prskanjem, a iz  CENELEC-a o novoj  CENELEC-ovoj normi EN IEC 63000:2018, kojom europske norme za okoliš osvajaju svijet. Iz europskih organizacija za normizaciju (CEN i CENELEC), tu su i godišnji tablični prikazi njihova rada u brojevima (za 2018. godinu).

Iz ETSI-ja prenose se godišnji tablični prikaz rada u brojevima (za 2018. godinu).

HZN e-Glasilo br. 2-2019 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr