logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

HZN e-Glasilo broj 9-2020

Objavljeno je HZN e-Glasilo za rujan 2020. i oglasnik za normativne dokumente u kojima se donose nove informacije iz svijeta normizacije.

 

U HZN e-glasilu br. 9-2020 možete pročitati poruku za Svjetski dan norma koji se obilježava 14. listopada 2020. godine. Ovogodišnja je tema Zaštita planeta uz norme. Ljudi svojim aktivnostima i modernom industrijom velikih razmjera uvećavaju prirodne stakleničke plinove našeg planeta. Oni štetno utječu na našu klimu, a time i na sve oblike života. Uz to, brz rast stanovništva i intenzivna urbanizacija pozivaju na odgovornu uporabu ograničenih resursa.

U rubrici Novosti iz međunarodnih i europskih normizacijskih organizacija, u ovome broju prenose se IEC-ovi prilozi Postavljanje standarda za budućnost kvantnih računala, Prerađena norma poboljšat će informacije o proizvodima široke potrošnje i IEC sudjelovao na konferenciji „Electronics goes green“.

Iz ISO-a prenose se prilozi Bioraznolikost na visokom mjestu u planovima normizacije, Čekanje je gotovo i o virtualnim sjednicama Vijeća ISO-a i članova ISO-a.

U novostima iz CEN-a i CENELEC-a tu je priopćenje za tisak o besplatnom stavljanju na raspolaganje novih norma za respiratore, a vezano uz pandemiju bolesti COVID-19, a također i prilog o tome može li europski Zeleni plan uspjeti bez normizacije.

 

HZN e-Glasilo br. 9-2020 možete preuzeti ovdje, a novi oglasnik za normativne dokumente ovdje.

 

 

Izvor: hzn.hr