logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Dan Instituta za standardizaciju Srbije

„U nameri da se proizvodima ljudskog rada odrede granice po formi i kvalitetu, na Tehničkom fakultetu u Beogradu, 16. septembra 1934. godine osnovana je stručno-savetodavna organizacija, Jugoslovenski komitet za normalizaciju”, objavila je „Politika” 17. septembra davne 1934. godine.

 

Od tih prvih pokušaja uspostavljanja institucionalizovanog oblika standardizacije do danas modernog Instituta za standardizaciju Srbije prošlo je 85 godina. Bez obzira na to kako se standardizacija menjala, tokom svih ovih godina jedna stvar je ostala ista – primena standarda omogućava i podstiče razvoj svih onih koji žele da idu u korak sa vremenom.

Standardi sadrže smernice kojima se regulišu skoro svi aspekti života, od bezbednosti hrane, preko informacionih tehnologija, zaštite podataka, do pametnih i energetski efikasnih zgrada i zaštite životne sredine. Koliko su standardi deo svakodnevice i koliko nam čine život lakšim, postajemo svesni tek kada oni nisu primenjeni – kada utičnica za struju u zemlji u koju smo otputovali nije kompatibilna sa našim punjačem za mobilni telefon, kada su oznake za benzin na pumpama drugačije nego u našoj zemlji ili kada bankomat u drugoj zemlji ne prepoznaje našu platnu karticu.

Upravo zato Institut za standardizaciju Srbije današnji jubilej – 85 godina standardizacije obeležava pod motom „Živeti kao sav normalan svet”, kako bi se i široj javnosti približio značaj primene standarda.

Danas je u Institutu, u okviru 163 komisije za standarde, oko 1.600 eksperata iz različitih organizacija angažovano na preuzimanju evropskih i međunarodnih standarda u nacionalni sistem standardizacije. Trenutno je korisnicima u Srbiji na raspolaganju oko 30.000 srpskih standarda. Prateći savremene trendove, Institut kontinuirano radi na promovisanju primene standarda i njihovoj dostupnosti što širem krugu korisnika.

Institut za standardizaciju Srbije čestita svim zaposlenima i saradnicima Instituta ovaj jubilej i zahvaljuje se na uspešnoj saradnji sa željom da se ona u budućnosti još više unapredi.

 

 

Izvor: iss.rs