logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Izveštaj sa Javne rasprave na temu unapređenja infrastrukture kvaliteta

Na inicijativu prof.dr Zorana Punoševca, predsednika Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, 17. septembra 2019. godine u prostorijama Unije poslodavaca Srbije – Zemun, Stevana Markovića 8, s početkom u 11.00 časova održan je sastanak radi razmatranja unapređenja infrastrukture kvaliteta u Srbiji, odnosno definisanja predloga za unapređenje funkcionisanja sistema kvaliteta u Srbiji.


Sastanak sazvan uz prethodnu konsultaciju i uz podršku Ministarstva privrede – Sektora za bezbednost i kvalitet proizvoda, da su pozivi za ovaj prvi sastanak upućeni: vodećim proveravačima; konsultantima; sertifikacionim kućama; Vojnoj kontroli kvaliteta... a da su institucije kvaliteta (Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Direkcija za mere i dragocene metale), planirane za neki od narednih sastanaka.

Prisutnima se u ime Unije poslodavaca Srbije, kao domaćina sastanka, obratila Dejana Kuzmić – direktorka za međunarodne odnose Unije, uz reči da je „shvatanje kvaliteta, značajan korak u shvatanju sistema poslovanja“, kao i da su zahtevi međunarodne zajednice veoma rigorozni u zahtevima za kvalitet, pa je važno da se Unija poslodavaca aktivno uključi u ovu problematiku.

Na sastanku su prezentirane informacije o dosadašnjim aktivnostima na unapređenju infrastrukture kvaliteta , vođena je diskusija i dati su predlozi za unapređenje postojećeg stanja.

Sastankom je predsedavao prof.dr Zoran Punoševac, predsednik Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije koji je prisutne obavestio o vođenim razgovorima u Ministarstvu privrede sa pomoćnikom ministra Aleksandrom Starčevićem uz napomenu da očekuje i uključivnje ostalih ministarstava u rešavanje problematike infrastrukture kvaliteta kao što su: Zastupljenost ove problematike u sredstvima javnog informisanja; Potreba širenja informisanja o kvalitetu po regionima; Nekvalitetne pojave oko izdavanja sertifikata; Potreba za formiranjem Saveta za kvalitet Republike Srbije; Bolja komunikacija sa ministarstvima u vezi unapređenja infrastrukture kvaliteta Srbiji.

Predsednik Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije je istakao podršku Unije poslodavaca i značaj povezivanja Ministarstva privrede sa privrednicima, a da će se o svemu, uz uključivanje sredstava javnog informisanja, raspravljati na skupu: „Sistem kvaliteta, uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“, koji će se održati od 27. do 29. novembra na Kopaoniku u hotelu „Kraljevi čardaci“.