logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Značajno uvođenje standarda u IT sektor

S obzirom na sve veći značaj standarda u oblasti IT tehnologija (između ostalog, zaštita podataka o ličnosti, bezbednost informacija i sl.), a sa namerom da se predstavnici ove oblasti privrede podstaknu na to da se uključe u proces standardizacije u Srbiji, kao i da se podigne svest o potrebi uvođenja standarda u domaći IT sektor, u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Društva za informatiku Srbije, 15. oktobra je održana tribina „Primena standarda u oblasti informacionih tehnologija“.

 

Snežana Lilić i Ivan Babić, organizatori za poslove standardizacije u Institutu za standardizaciju Srbije, predstavili su prisutnima sam Institut, aktivnosti kojima se bavimo, usluge koje nudimo, kao i prednosti uključenja predstavnika struke u proces standardizacije u Srbiji. Oni su tom prilikom govorili o delokrugu rada svih komisija koje se bave standardima iz oblasti informacionih tehnologija.

Potpredsednik Društva za informatiku Srbije, prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija, istakla je tokom svog izlaganja neke od prednosti od primene standarda: manje utrošenog vremena, otklanjanje nedostataka, pristup tržištu koje koristi visoke standarde, osiguran kvalitet razvoja softvera u više projekata, brža digitalizacija i modernizacija domaće industrije.

Tokom tribine je zaključeno da će u narednom periodu biti neophodno da se predstavnicima IT sektora pomogne u upoznavanju sa standardima za ovu oblast, da se ukaže na probleme prilikom uvođenja standarda, kao i na moguće pravce njihovog prevazilaženja.

 

 

Izvor: iss.rs