logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Kompanije hemijske industrije Srbije kreiraju evropske propise

Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije postalo je član vodećeg evropskog saveta hemijske industrije CEFIC, što će kompanijama ovog sektora omogućiti da, preko posrednika, pregovaraju i učestvuju u kreiranju regulative, zatraže produženje rokova za primenu određenih uredbi i propisa, i dobiju pravovremene informacije o aktuelnom zakonodavstvu.

 

Direktor Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije Igor Popović i predsednik CEFIC-a Daniele Ferari potpisali su u Helsinkiju Memorandum o razumevanju između Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS i CEFIC, evropskog saveta hemijske industrije koji zastupa interese svojih članica u Evropskoj uniji, Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za hemikalije.

Popović je ukazao da će članstvo u CEFIC-u doprineti boljem razumevanju evropskih propisa u oblasti hemikalija, njihovoj pravovremenoj i efektivnoj primeni, a time, povećanju konkurentnosti naše industrije i ispunjenju obaveza propisanih regulativom u oblasti hemikalija.

Predsednik CEFIC-a Daniele Ferari istakao je neophodnost uspostavljanja bliske međusobne saradnje u svim oblastima upravljanja hemikalijama i izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma. Prema njegovim rečima, ova saradnja podstaći će i obuku kadrova i prenošenje iskustava evropske industrije u primeni EU propisa u oblasti upravljanja hemikalijama.

Memorandum sa evropskim savetom znači dobijanje svih prava koja imaju druge članice. CEFIC (The European Chemical Industry Council) predstavlja hemijsku industriju Evropske unije. Savet je organizovan tako da obuhvata široku oblast, od energije, zdravlja, bezbednosti i logistike, hemikalija, zakonske regulative, međunarodne saradnje, do postupanja sa proizvodom, razvoja i inovacija.

Osnovne aktivnosti CEFIC su koordinacija u komunikaciji svojih članova sa međunarodnim i evropskim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i ostalim zainteresovanim stranama, podrška industriji i jačanje saradnje sa drugim zainteresovanim stranama. CEFIC se aktivno bavi EU propisima u vezi hemikalija, kao što je REACH uredba, GHS - Globalno harmonizovani sistem za klasifikaciju i obeležavanje, Stokholmska, Roterdamska, Bazelska konvencija i Marakeš proces.

 

 

Izvor: pks.rs