logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Novi standardi u oblasti ljudskih resursa

Ukoliko zaposleni predstavljaju najveću vrednost neke kompanije, stavljanje zaposlenih u centar njenih aktivnosti jeste recept za uspeh. Nova serija ISO standarda iz oblasti menadžmenta ljudskih resursa može da pomogne ne samo da se unapredi proces zapošljavanja nego i da se poboljšanjem upravljanja ljudskim resursima unapredi i poslovanje cele kompanije.

 

Upravo iz serije standarda iz ove oblasti (ISO 30400) prošlog meseca je i Institut za standardizaciju Srbije (ISS) objavio dva nova standarda na srpskom/engleskom jeziku (dvojezični): SRPS ISO 30400:2019, Menadžment ljudskih resursa – Rečnik i SRPS ISO 30401:2019, Sistemi menadžmenta znanja – Zahtevi. Prvim standardom se definišu termini koji se koriste u standardima za menadžment ljudskih resursa, a drugi pruža smernice za uspostavljanje, primenjivanje, održavanje, preispitivanje i poboljšavanje efektivnog sistema menadžmenta u organizacijama. Svi zahtevi u ovom dokumentu primenljivi su za bilo koju organizaciju, bez obzira na njenu vrstu ili veličinu, kao i bez obzira na proizvode i usluge koje pruža.

Pored ovih standarda, preko naše ISO prodavnice mogu se kupiti i ostali ISO standardi iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, između ostalog ISO 30405, ISO 30408 i ISO 30409. Na veb-sajtu ISO-a možete se informisati i o ostalim standardima iz ove oblasti ovde.

Inače, u planu ISS-a za sledeću godinu je i objavljivanje na srpskom jeziku standarda ISO 30408, Menadžment ljudskih resursa – Smernice za upravljanje ljudima.

 

 

Izvor: iss.rs