logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Standardima za inovacije do prednosti na tržištu

U eri novih tehnologija i svakodnevnog razvoja novih mogućnosti, sve više kvalitet, bogata ponuda proizvoda i njihova cena nisu dovoljan faktor za postizanje konkurentnosti na tržištu. Jedan od ključnih faktora konkurentnosti današnjice jesu upravo inovacije, odnosno inovativna sposobnost kompanije – koliko često uvodi novine u svojoj ponudi ili poslovanju, koliko često nudi nove, savremenije, bolje usluge ili proizvode.

 

Upravo u tome standardi mogu igrati važnu ulogu i pružiti kompanijama pomoć u postizanju prednosti. Kako bi se podigla svest o tome koliko standardi doprinose inovacijama i koliko donose koristi kompanijama, Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO je ovu i iduću nedelju posvetila povezanosti standarda i inovacija (#innovatewithstandards).

Institut za standardizaciju Srbije tim povodom skreće pažnju na tehničke specifikacije koje se upravo bave menadžmentom inovacijama – od sistema menadžmenta inovacijama, preko menadžmenta strateškim informacijama, intelektualnom svojinom, inovativnim razmišljanjem, do menadžmenta kreativnošću, saradnjom, itd. Koji faktori podstiču inovacije, kako se planira uspeh inovacija, koje su tehnike za upravljanje inovacijama, kako ih integrisati u organizaciju i kako generisati nove ideje iz kojih nastaju inovacije, samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći u sledećim dokumentima. ISS je u toj oblasti pripremio i elektronsku zbirku koja objedinjuje ovih sedam dokumenata iz oblasti menadžmenta inovacijama, čijom kupovinom se ostvaruje ušteda od 80% u odnosu na ukupnu vrednost svih tehničkih specifikacija u njoj kada bi se kupovale pojedinačno.

Pored čitanja ovih dokumenata u standardoteci, kao i u infocentrima u regionalnim privrednim komorama u šest gradova Srbije (https://www.iss.rs/rs/news/news_414.html), ove dokumente možete čitati i onlajn, a još ove nedelje važi popust za ovu uslugu Instituta https://www.iss.rs/rs/news/news_462.html.

 

 

Izvor: iss.rs