logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Dečje igračke u fokusu standardizera

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika se približava, a samim tim i vreme velikih kupovina i poklona – posebno za naše najmlađe. S obzirom na to da su proizvodi za decu i dalje na vrhu liste nebezbednih proizvoda uopšte, evropska i međunarodna tela za standardizaciju redovno ažuriraju postojeće i donose nove standarde kako bi se poboljšala bezbednost dečjih igračaka, a početkom novembra ove godine i Ministarstvo zdravlja donelo je novi Pravilnik o bezbednosti igračaka.

 

Jedan od standarda baš iz ove oblasti koji se redovno preispituje i koji je samo u ovoj godini već doživeo dva izdanja jeste SRPS EN 71-3:2019, čiju je poslednju verziju Institut za standardizaciju Srbije objavio u septembru, a kojim se definiše dozvoljeno prisustvo teških metala u materijalima za igračke i delovima igračaka. Istovremeno je objavljen i SRPS CEN/TR 15371-2:2019, čija je uloga da pruži odgovore na zahteve za tumačenje hemijskih standarda iz serije EN 71.

Inače, standardom SRPS EN 71-3:2019 utvrđuju se zahtevi i metode ispitivanja za oslobađanje određenih metala – aluminijuma, antimona, arsena, barijuma, bora, kadmijuma, hroma (III), hroma (VI), kobalta, bakra, olova, mangana, žive, nikla, selena, stroncijuma, kalaja, organski vezanog kalaja i cinka iz materijala za igračke i delova igračaka. Pored toga što su u novoj verziji standarda dodati novi termini i definicije, izmenjene su granice hroma (VI) u materijalima u skladu sa novim ograničenjima, revidirana je lista reagensa i aparatura za ispitivanje oslobađanja ovih metala, kao i procedura za migracije i zahtevi za opremu.

 

 

Izvor: iss.rs